Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Oekraïners over informatievoorziening in tijden van oorlog

Lectoraat Netwerkcultuur publiceert ‘Dispatches from Ukraine'

26 jul 2022 15:41

De publicatie ‘Dispatches from Ukraine’ geeft de eerste resultaten weer van het Tactical Media Room Ukraine project (TMR), een initiatief van het lectoraat Netwerkcultuur en Waag Futurelab. De publicatie toont initiatieven, kritiek en essays die inzicht geven in de manier waarop informatie circuleert in tijden van oorlog.

‘Dispatches from Ukraine’ is tot stand gekomen onder redactie van Maria van der Togt en markeert de eerste resultaten van het Tactical Media Room Ukraine project. Dit tijdelijke Amsterdamse platform startte eind februari 2022, direct na de Russische inval in Oekraïne. TMR brengt verschillende vormen van expertise samen op het gebied van journalistiek, media-activisme, kunst en onderzoek en ondersteunt onafhankelijke tactische media, journalisten, redacties en burgerinitiatieven uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

Oorlog in het digitale tijdperk

De publicatie geeft inzicht in de wijze waarop informatie circuleert in tijden van oorlog, maar wil bovendien de Eurocentrische benadering doorbreken. Dit doet zij door Oekraïense journalisten, kunstenaars en denkers uit te nodigen om hun observaties en persoonlijke ervaring met het doorleven van oorlog in het digitale tijdperk te delen. Zo worden de verzamelde beschouwingen gegrond en gesitueerd binnen de context van langdurige conflicten in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland. Terwijl aan de ene kant perspectieven op info-oorlog en het scala aan urgente zaken op afstand worden gepresenteerd, richt deze publicatie zich aan de andere kant ook op wat ontbreekt van buiten de oorlogszones.

Download hier de pdf van Dispatches from Ukraine. Klik hier om een gedrukte versie te bestellen.