Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Sabine Niederer gestart als programmamanager voor ARIAS

1 jan 2021 17:40 | Kenniscentrum FDMCI

Sabine Niederer is per 1 januari 2021 gestart als nieuwe programmamanager van ARIAS. Ze gaat dit een dag per week combineren met haar werk als lector Visual Methodologies. .

“Al sinds de oprichting van ARIAS ben ik actief betrokken en ontzettend enthousiast over het platform en de activiteiten die worden ondernomen om de onderlinge samenwerking vorm te geven. Ik verheug me erop om in het nieuwe jaar in een nieuwe rol hier verder richting aan te kunnen geven.” (Niederer, 2020).

De visuele onderzoeksbenaderingen van maatschappelijke kwesties die Sabine met haar lectoraat ontwikkelt passen mooi bij de denkwijze van ARIAS. Haar achtergrond in kunstgeschiedenis, onderzoek naar nieuwe media, en het organiseren van tentoonstellingen, publicaties en evenementen over digitale cultuur zijn van meerwaarde voor ARIAS. Sinds de oprichting van ARIAS is Niederer een actieve deelnemer aan ARIAS en afgelopen jaar presenteerde zij haar onderzoek naar 'climate future imaginaries' in het AI & Arts programma van ARIAS (met bijeenkomsten in Sandberg en Butcher’s Tears).*

ARIAS: Platform for Research Through the Arts and Sciences

ARIAS stimuleert de ontmoeting tussen wetenschappelijk en artistiek onderzoek in transdisciplinaire samenwerking met ruimte voor experiment en innovatieve aanpakken. ARIAS bouwt zo mee aan de ondersteunende structuren voor hybride vormen van onderzoek, die alternatieve perspectieven op de complexe vraagstukken van vandaag mogelijk maken.

Overkoepelende thema ARIAS

Binnen het overkoepelende thema genaamd The Art of Listening to the Matter brengt ARIAS kunstenaars en onderzoekers van de verschillende onderwijsinstellingen en externe partijen bijeen om te werken aan kleinere subthema’s, waarin zij de ruimte krijgen om hun samenwerking vorm te geven en focus in hun onderzoek te verdiepen, bijvoorbeeld door een duurzamere blik.

Frank Kresin, decaan van FDMCI: "ARIAS brengt kunst en wetenschap samen op een spannende en zeer relevante manier. Sabine heeft een hart voor beide; enorme motivatie en een sterk vermogen om te verbinden. Dit maakt haar de perfecte persoon om ARIAS naar de volgende fase te brengen."

ARIAS is in 2016 opgericht door de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), de VU Amsterdam(VU) en de Gerrit Rietveld Academie (GRA).
De betrokken onderzoeksgroepen van de HvA zijn onder andere: Visual Methodologies, Institute of Network Cultures, Civic Interaction Design and Fashion Research and Technology.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van ARIAS of direct contact opnemen met Sabine Niederer.

*Sandberg Insituut in februari 2020, en Butchers Tears November 2020*