Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Mozilla, HvA en RuG komen met “taalstrijd” Nederlands-Fries

Van 15 tot 22 januari 2021: Voice Challenge Nederlands-Fries

14 jan 2021 09:15

Spraak is een nieuwe manier om te communiceren met technologie. Maar veel stemassistenten begrijpen Nederlands en Fries niet goed. Door je stem in te spreken en de zinnen van anderen te beoordelen, help je mee een Nederlandstalige en Friestalige open-source spraakdatabase te bouwen.

Mozilla, HvA en RuG organiseren tussen 15 en 22 januari 2021 een Voice Challenge Nederlands-Fries. Het doel is om in één week zoveel mogelijk Nederlandse en Friese stemmen te verzamelen. De taal die de meeste audio-minuten inspreekt en controleert, wint. De Challenge start vrijdag 15 januari om 15.00 uur met een lezing van Nanda Piersma, HvA lector Responsible IT en Common Voice Fellow Josh Meyer.

Iedereen kan meedoen

Iedereen die Nederlands of Fries spreekt kan meedoen met de Challenge. Dat kan door in de periode van 15 tot 22 januari dagelijks een paar minuten audio in te spreken op de Common Voice-website. Het opnemen werkt gewoon in de browser, via de ingebouwde microfoon van je computer of mobiele apparaat.

Waarom een Voice Challenge?

Stemassistenten zoals Siri, Alexa en Google Assistant hebben een revolutie veroorzaakt in de manier waarop mensen communiceren met technologie. Maar veel spraaktechnologieën verstaan helemaal geen Nederlands en Fries. En als ze dat wel doen, hebben ze moeite om vrouwen, ouderen en sprekers met een dialect te begrijpen.

Hoe werkt het?

Door op de Common Voice-website zinnen in te spreken en opnames van anderen te controleren, leer je aan een computer hoe een gewone Fries of Nederlander praat. Zo help je mee een Friese en Nederlandse open-source spraakdatabase te bouwen. Deelnemen kan anoniem, zonder in te loggen of gegevens achter te laten. Als je liever Frysk inspreekt kan dat via de Friestalige versie van Common Voice.

Alle individuele bijdragen in het Nederlands of Frysk worden bij elkaar opgeteld. De score is via een live dashboard volgen op https://conversational.amsterdam.

Een project van Mozilla, Hogeschool van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen

Mozilla is een non-profit organisatie die het internet voor iedereen open en toegankelijk wil houden. Mozilla maakt browsers, apps, code en hulpmiddelen die mensen voor winst stellen. Common Voice is een initiatief van Mozilla om machines te helpen leren hoe gewone, echte mensen spreken. Mozilla werkt in Nederland samen met de Hogeschool van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen, om de aanwezigheid van de Nederlandse en Friese taal in de Common Voice database te verbeteren.

Programma en meer informatie

De Challenge start vrijdag 15 januari om 15.00 met een lezing van Nanda Piersma, HvA lector Responsible IT en Common Voice Fellow Josh Meyer.

Live Stream opening: https://youtu.be/w8dixW6ycAY

De Challenge sluit af op 22 januari om 15.00 met een forumdiscussie over minderheidstalen met Dr. Esther Klabbers, Dr. Jelske Dijkstra van Rijksuniversiteit Groningen (Campus Fryslân) en Daan van Esch Internationalization for Language Technology, Google.

Live Stream closing https://youtu.be/_SRMt-om6ko

____________________________________________

Contact: Yuri Westplat, Hogeschool van Amsterdam y.westplat@hva.nl

Lees meer op https://conversational.amsterdam.