Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Platform PRIO officieel van start

Samenwerkingsverband hogescholen in ICT-onderzoek

14 okt 2019 13:06

Vanaf 1 september 2019 heeft Regieorgaan SIA het platform Praktijkgericht ICT-Onderzoek PRIO officieel erkend als nieuw lectorenplatform. PRIO richt zich op het verhogen van de impact en samenwerking van ICT-onderzoek vanuit hbo-instellingen. Met deze erkenning slaan alle hogescholen in Nederland nu officieel de handen ineen om praktijkgericht ICT-onderzoek en onderwijs op de kaart te zetten.

Het platform faciliteert bovenal de ontwikkeling van een online samenwerkingsomgeving - platformprio.nl . ‘Het geweldige praktijkgerichte ICT onderzoek aan hogescholen is veelal regionaal georiënteerd’, zegt Ben Kröse, lector aan de Hogeschool van Amsterdam en een van de initiatiefnemers van het platform. ‘Door bundeling in het platform worden de activiteiten nu ook zichtbaar op landelijk niveau, zowel bij beleidsmakers als bedrijven’. Platform PRIO vervult hiermee een brugfunctie tussen studenten, onderzoekers, overheden en het MKB.

Thema’s

Het platform brengt lectoren bij elkaar en doet dit aan de hand van vijf thema’s:

  • Learning & Education onderzoekt hoe ICT in het onderwijs kan worden ingezet en mensen in staat stelt zich verder te ontwikkelen in de maatschappij;
  • Responsible Application of Data & AI onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie en grote hoeveelheden data op een verantwoorde manier in de praktijk toepasbaar zijn;
  • Digital Cities & Communities bekijkt hoe digitale technologie kan worden toegepast om de kwaliteit van leven in steden te verbeteren;
  • Health & Wellbeing onderzoekt hoe ICT inzetbaar is om mensen gezonder en langer te laten leven en hun welzijn te vergroten;
  • Cybersecurity richt zich op het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen.

Eric van Tol, directeur Expertisecentrum Big Data bij Fontys Hogeschool: ‘Dankzij het platform is er ook gebundelde aandacht voor praktijkgericht ICT onderzoek binnen het MKB, dat een overgroot deel van de economische bedrijvigheid in Nederland voor haar rekening neemt’.

Regieorgaan SIA

Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (Regieorgaan SIA) is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In Regieorgaan SIA werken hogescholen en de praktijk nauw samen met als doel het verbeteren van de beroepspraktijk en het hoger beroepsonderwijs.

Kijk voor meer informatie op www.platformprio.nl . Vragen kun je mailen naar info@platformprio.nl of neem contact op met Leontine Born, Projectcoördinator landelijk Platform PRIO | Praktijkgericht ICT Onderzoek.