The Food Lab

Protemine-ijs, de nieuwe snack voor ouderen!

Door Karlijn Swaen - student Voeding en Diëtetiek

20 mrt 2019 21:06 | The Food Lab

Friso Dekker (25) en Tim Goudswaard (24), twee ondernemende studenten Voeding en Diëtetiek, ontwikkelden vorig jaar Protemine-ijs; een nieuwe snack speciaal voor ouderen. Medestudenten en docenten waren zo enthousiast over het ijs dat Friso en Tim besloten een eigen onderneming te starten en het ijs daadwerkelijk op de markt te brengen. Hoe werken deze twee studenten samen met The Food Lab en wat maakt dit ijs zo bijzonder?

Het idee voor het Protemine-ijs is ontstaan uit een project in het eerste leerjaar. Studenten moesten een snack ontwikkelen met specifieke eigenschappen voor een bepaalde doelgroep. Het project werd afgesloten met het jaarlijkse SMAAK-event waar Protemine de publieksprijs won voor de lekkerste snack. Het enthousiasme van hun medestudenten en docenten spoorden Friso en Tim aan om een eigen onderneming te starten en het ijs daadwerkelijk op de markt te brengen. Tim: ‘In eerste instantie ben ik dit gestart met mijn oude projectgroep, maar naarmate het proces vorderde, stopte de rest van de groep één voor één. Toen heb ik Friso erbij gehaald. Puur omdat ik weet wat hij kan en ik vind dat hij een aanwinst is voor het team’. En de naam Protemine? Friso: ‘Die komt uit ons creatieve brein, het is een samenstelling van proteïne en mineralen.’

Rol van The Food Lab

De jongens werken samen met The Food Lab, onderdeel van de opleiding Voeding en Diëtetiek. The Food Lab experimenteert met voedingsconcepten van studenten en deze worden getest in het campusrestaurant van het Dr. Meurerhuis of in de stad Amsterdam. Tim: ‘Ik heb zelf contact gelegd met The Food Lab. Op het SMAAK-event liep Lars Vierbergen, projectleider van The Food Lab, rond als jurylid. Hij was ook erg enthousiast over ons product.' De studenten werken samen met The Food Lab om verder te experimenteren met Protemine en voor onderzoek.

Wetenschappelijk onderbouwd

Tim en Friso kozen vorig jaar met hun projectgroep voor de doelgroep ouderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dertig procent van ouderen in verzorgings- en ziekenhuizen ondervoed is. Ook neemt de vergrijzing toe in Nederland. De schatting is dat binnen nu en twaalf jaar dertig procent van de wereldbevolking ouder dan 60 is. Friso: ‘Er valt in deze doelgroep veel gezondheidswinst te behalen. Ik zie het ook bij mijn eigen opa en oma!’ Het ijs is vrij hoog in calorieën en bovendien verrijkt met vitamine D, calcium en eiwitten.

Uit onderzoek van Michael Tieland, werkzaam binnen het HvA-lectoraat Gewichtsmanagement, blijkt dat de spieropbouw bij ouderen toeneemt bij een verhoogde eiwitinname in combinatie met meer beweging. Friso: 'De toevoeging van vitamine D en calcium is bedoeld om osteoporose te voorkomen.'

Verwezenlijken van hun droom

Door sensorische testen verfijnen Tim en Friso momenteel het Protemine-ijs. De koffiesmaak en bitterkoekjessmaak zijn succesvol getest. Op lange termijn willen de studenten de smaken uitbreiden naar voornamelijk nostalgische smaken, zoals advocaat. Friso: ‘De ouderen vonden de smaken erg lekker. Een aantal vertelde zelfs dat ze het ijs elke dag zouden willen eten’. Qua concurrentie zitten de jongens wel goed: ‘Ik denk dat onze grootste concurrent Nutricia is, maar na onze positieve smaaktesten zien wij hen niet als gevaar’, aldus Friso.

Op de vraag wat de jongens willen doen in de toekomst reageert Tim spontaan met nog meer goede ideeën. Friso: 'We hopen met ons ijs veel ouderen blij te maken, in zowel verzorgingshuizen als ziekenhuizen. We vinden het leuk om iets te maken wat onze doelgroep lekker vindt en bijdraagt aan een betere gezondheid.' Wellicht gaan wij dus nog veel meer van deze twee jongens horen, zien en proeven!