Hogeschool van Amsterdam

HvA-studententeam wint BIM Studenten Battle

19 okt 2017 09:36 | Faculteit Techniek

Werkgevers staan in de rij voor vierdejaars studenten Bouwkunde en Civiele Techniek Rick van Wenum, Jur Fijen en Lucas Chambille. De studenten van de Hogeschool van Amsterdam mogen zichzelf een jaar lang het beste BIM-studententeam van Nederland noemen. Tijdens de BIM Studenten Battle 2017, georganiseerd door BIMregister en Bouwend Nederland, bouwden ze virtueel in twee dagen een oude sanitair fabriek om tot een mooi woningcomplex. Daarmee demonstreerden ze hun kennis van BIM, een procedure waarbij een intelligent 3D-model wordt gemaakt en gebruikt om beslissingen voor projecten te nemen en over te brengen. Kennis waarnaar de bouwsector naarstig op zoek is.

Nachtwerk

Acht studententeams van verschillende hogescholen en een aantal universiteiten namen het tegen elkaar op bij het hoofdkantoor van Bouwend Nederland in Zoetermeer. De studenten werkten op computers ruim 24 uur non-stop aan de softwarematige BIM-uitdaging. Lucas: ‘Bij BIM gaat het er om dat verschillende disciplines binnen de bouw zoals constructeur, architect en verkeerskundige gelijktijdig kunnen starten met hun werkzaamheden voor een bepaald project. Met behulp van deze methodiek kunnen ze voor en tijdens de bouw in het 3D-model zien of hun werk niet in conflict is met elkaar en eerder in het proces knelpunten signaleren en oplossen. Verschillende softwareprogramma’s en een uitgebreide database met informatie over o.a. prestaties, materiaal, kosten en onderhoud vormen de basis van het 3D-model.’

Studentexperts

Jur: ‘Steeds meer bouwbedrijven willen volgens dit model gaan werken, maar vaak ontbreekt de kennis en dat blijkt, want na het winnen van deze wedstrijd hebben we verschillende baanaanbiedingen gekregen van bedrijven. Ik weet niet hoe we nog aan afstuderen toekomen!’ De jury beloonde de inzet en het enthousiasme van de studenten die zich uitvoerig hadden voorbereid. Daarnaast vond de jury dat de verschillende disciplines (water, verkeer, architectuur) in hun model het beste naar voren kwamen.

Naar Las Vegas

De studenten verzilveren in november hun prijs: een reis naar Las Vegas met een bezoek aan de conferentie ‘The Future of Making Things’, georganiseerd door een ontwikkelaar van BIM-software. Rick: ‘Het wordt een leerzame reis want tijdens de conferentie zijn er nuttige certificaten te behalen die goed op je cv staan. En ja, als we dan toch in Las Vegas zijn…’

De HvA heeft een BIM-lab waarin het onderzoeksprogramma Urban Technology samen met partijen uit het bedrijfsleven onderzoek doet naar de mogelijke inzet van ICT in de bouw. Het BIM-lab is onderdeel van de opleiding Built Environment (Bouwkunde, Civiele Techniek en Bouwtechnische Bedrijfskunde).

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Het BIM Studenten Battle projectfilmpje van Jur, Lucas en Rick