Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten ontwerpen slimme huisvesting voor vluchtelingen

Meebouwen aan een eigen woongemeenschap

4 jul 2016 14:57 | Faculteit Techniek

In Amsterdam staat maar liefst 1,4 miljoen vierkante meter aan kantoren leeg. Tegelijkertijd vroegen in 2015 ruim 58.000 vluchtelingen asiel aan in Nederland. Leegstaande kantooretages en een maatschappelijke behoefte aan snelle kostenefficiënte huisvesting: dat biedt mogelijkheden, dachten Bouwkundestudenten Evie Lentjes en Inge Rossen. Met hun flexibele, herbruikbare woonunits bieden ze huisvesting aan vluchtelingen. Een oplossing waarvoor geen nieuwe woonruimte bijgebouwd hoeft te worden en die ook ingezet kan worden voor studenten. Voor hun afstudeerproject ontvingen ze een 9,3.

Complete doe-het-zelf woonunit

Voor hun afstudeerproject deden vierdejaars Bouwkundestudenten Evie en Inge uitgebreid onderzoek naar leegstand én naar de situatie van vluchtelingen in Nederland. Eind vorige week presenteerden ze hun ontwerp voor een demontabele woonunit die door de gebruiker zelf in elkaar kan worden gezet. Er wordt in clusters gewoond en bewoners maken gezamenlijk gebruik van keuken en douches. Iedere unit heeft zijn eigen verwarming/koeling en ventilatiesysteem zodat de eigenaar van het kantoorpand het eigen systeem niet hoeft te activeren. De standaard woonunit is uitgerust met een enkele slaapruimte en kan eenvoudig worden geschakeld. Hierdoor zijn meerdere varianten mogelijk. Zo kan er binnen één woonunit bijvoorbeeld een aparte kinderslaapruimte worden gecreëerd. Voor hun project hebben ze een aantal bestaande leegstaande kantoren in Amsterdam als testcase gebruikt.

Multi-inzetbare oplossing

Op de begane grondvloer van een leegstaand kantoorpand kunnen bijvoorbeeld gemeenschappelijke functies als een fietsenmaker, onderwijslokalen, kinderspeelruimtes of eetgelegenheden ervoor zorgen dat de vluchtelingen gemakkelijker integreren met hun omgeving. Buurtbewoners en vluchtelingen kunnen elkaar hier ook ontmoeten.

Bronnen: compendium voor de leefomgeving en vluchtelingenwerk