Hogeschool van Amsterdam

SYBIT Startup Event 2016

1 feb 2016 11:04 | Faculteit Techniek

Eind januari vond het Startup Tech Event 2016 plaats in het Delta Lloyd gebouw in Amsterdam. Een bruisende middag waar zeven ambitieuze startups hun onderneming presenteerden voor een vakjury. De startups zijn ondernemingen die de studenten tijdens hun opleiding zijn opgestart vanuit de minor ‘Startup Your Business in Technology’.

De zeven startups pitchten hun onderneming voor een vakjury, die één winnaar koos. De vakjury bestond uit een vertegenwoordiger van Rabobank Business Banking, investeringsbedrijf Vectrix, ondernemingsorganisatie VNO-NCW West en de opleidingsmanager van de opleiding Engineering. Host van de middag was TV-presentatrice Hadassah de Boer. 

Beste Startup en publieksprijs

Startup Soluness werd tot winnaar uitgeroepen en ontwikkelt een glazenreiniger gericht op het sneller en gemakkelijker schoonmaken van glazen. Met behulp van microvezeltechnologie, een inwendige spuitmond die is verwerkt in de binnenborstel en een uitwendige spoelring kan het glas in één handeling worden schoongemaakt. Het unieke aan dit concept is dat hardnekkige vlekken, zoals lipstick nu wel snel en effectief verwijderd kunnen worden. Soluness kreeg de prijs vanwege hun al lopende patentaanvraag, een goed verdienmodel en gedegen uitgevoerd marktonderzoek. De startup ontving een cheque t.w.v. 500,- om te investeren in hun onderneming. Naast beste startup werd ook een publieksprijs uitgereikt. Studentonderneming Mushbin (prullenbakken van gerecycled materiaal) kreeg een sessie aangeboden bij real life escape game Sherlocked.

Inspirerende sprekers en startup markt

Tijdens de middag waren ook een aantal inspirerende sprekers uitgenodigd zoals schrijver en publicist Martijn Aslander en ondernemer Victor van Doorn van Sherlocked. Tijdens de startupmarkt konden bezoekers in gesprek gaan met de zeven startups.

Soluness ontwikkelt een glazenreiniger die gericht is op het sneller en gemakkelijker schoonmaken van glazen. Dit wordt op een innovatieve manier gerealiseerd door gebruik van microvezel technologie, een inwendige spuitmond die is verwerkt in de binnenborstel en een uitwendige spoelring. Het glas kan in één handeling worden schoongemaakt en dat levert tijdwinst in drukke periodes op.

Mushbin heeft een afvalsysteem dat scheiden van afval wil bevorderen, De prullenbakken zijn bedoeld voor semi-openbare toepassingen, serieproducten en gemaakt van gerecycled materiaal.

UpYourGarbage ontwikkelt een interactieve prullenbak van gerecycled kunststof. De deksel van de afvalbak wordt gemaakt van het afval dat erin moet zoals gerecyclede kunststof flesjes, zakjes en andere herkenbare kunststofproducten of papier. Zo wordt nog beter zichtbaar dat afvalscheiding belangrijk is omdat het ook echt een grondstof kan zijn. De ‘pratende’ prullenbak geeft bijvoorbeeld interactie door de gebruiker aan te geven in welke prullenbak welk afval thuis hoort.

TAG (Two Asian Guys)
TAG ontwikkelt flexibele duurzame werkruimtes voor 4-6 personen om het werkcomfort en de flexwerkmogelijkheden te vergroten. De ‘booths’ zijn gemaakt van duurzame materialen.

Soter Parking is een smart parkeersysteem dat een oplossing biedt voor het hardnekkige probleem waar grote steden mee kampen t.a.v. fietsparkeerbeleid. Het is gericht op het bieden van flexibele oplossingen voor het tijdelijk kunnen parkeren van fietsen, bijvoorbeeld tijdens piekdrukte, zoals koopavond en evenementen. Omdat de voorziening in de grond verdwijnt is de ruimte op andere momenten nuttiger bruikbaar.

Nimble maakt werktafels/bureau’s gemaakt van het tot op heden onbruikbaar restdeel van papierafval.

Happiehalen.nl is een Internetdienst (vergelijkbaar met Peerby) die de deuren van hobbychefs open wil zetten voor studenten. Hobbykoks  bieden hun maaltijden aan via dit platform.

Over de minor

De minor SYBIT (Start Your Business in Technology) is onderdeel van Startup Tech Centre, een plek op de Hogeschool van Amsterdam waar ondernemende techniekstudenten de kans krijgen om tijdens hun studie een eigen bedrijf te starten en ontwikkelen. Het event werd georganiseerd door Startup Tech Centre Docenten Marc Barends en Lena Harteloh.