kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Drie HvA’ers in finale Amsterdam Science & Innovation Award

8 jun 2017 12:35 | Afdeling Communicatie

Drie HvA’ers staan op 21 juni in de finale van de jaarlijkse Amsterdam Science & Innovation Award. Docent-onderzoeker Bauke Bakker van het MediaLAB Amsterdam (HvA) staat op het podium met een slim systeem om geluidsoverlast tegen te gaan. Margriet Pol (minor Zorgtechnologie, HvA) presenteert de app I-ACT, een app gericht op gedragsactivatie bij depressie. Marike van der Schaaf (bijzonder lector Acute Zorg HvA/AMC) presenteert namens het AMC een loopband die de revalidatie van IC-patiënten moet verbeteren.

De Amsterdam Science & Innovation Award gaat jaarlijks naar het meest innovatieve en toepasbare idee van een Amsterdamse kennisinstelling. Uit ruim 50 inzendingen zijn tien genomineerden geselecteerd, die hun innovatie in de finale op woensdag 21 juni zullen pitchen. Drie van deze kandidaten zijn verbonden aan de HvA.

Een van de drie HvA-kandidaten is Bauke Bakker, als alumnus verbonden aan het HvA MediaLAB. Bauke staat in de finale met de innovatie ‘SHHH!’, wat staat voor See How Households Hear.

SHHH! is een slim meetsysteem om geluidsoverlast vanuit de horeca tegen te gaan. In huiskamers van omwonenden wordt een kastje opgehangen met daarin een geluidsmeter. Het kastje staat draadloos in verbinding met sensoren op het terras van de horecazaak en achter de bar. Het signaal dat het kastje doorstuurt, wordt daar omgezet in bijvoorbeeld lichtsignalen (meerdere toepassingen zijn mogelijk). Een voorbeeld is dat het barpersoneel aan flikkerende lampjes achter de bar ziet dat het terras te lawaaiig is, of dat bezoekers het aan een verkleurende lamp op hun tafeltje zien.

SHHH! is ontstaan uit een pilot die Bauke (HvA-alumnus) en een aantal mede-alumni vorig jaar uitvoerden via het HvA MediaLAB. Op het terras van café De Krater (Roeterseiland) testten zij met succes een lamp die bij geluidsoverlast van geel naar rood kleurde.

HvA-docent-onderzoeker Margriet Pol (opleiding Ergotherapie en minor Zorgtechnologie) staat in de finale met de app I-ACT, gericht op ‘gedragsactivatie’ bij depressie. Het is bewezen dat mensen met een depressie gebaat zijn bij in actie komen.

De app is uniek, omdat deze is gemaakt in samenwerking met een grote groep ervaringsdeskundigen, namelijk patiënten van de afdeling Stemmingsstoornissen van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Gedurende een aantal jaar hebben verschillende HvA-studenten en –onderzoekers (minor Zorgtechnologie en Ergotherapie) de patiënten geïnterviewd om hun behoeften en feedback over de app te inventariseren. De app is tot stand gekomen in samenwerking met het AMC en is vanaf volgende week te downloaden voor Android en iPhone.

Lector Revalidatie acute zorg Marike van der Schaaf is zowel verbonden aan het HvA als het AMC. Zij staat in de finale van de AMSIA namens het AMC. Zij presenteert daar een innovatie die vanuit de afdeling Revalidatie van het AMC is ontwikkeld, in samenwerking met HvA-onderzoekers: een loopband voor intensive care (IC)-patiënten. Van der Schaaf onderzoekt als bijzonder lector onder andere hoe de vele klachten bij de nasleep van een IC-opname kunnen worden verminderd. Het blijkt van enorm belang om ziekenhuispatiënten zo snel mogelijk mobiel te krijgen om de klachten te verminderen.

Intensive Care-patiënten zijn ernstig verzwakt, en oefeningen kunnen daarom snel te belastend zijn. De loopband wordt naar de rand van het bed gereden, waarna fysiotherapeuten de patiënt in een soort parachutetuig via katrollen omhoog hijsen en boven de loopband plaatsen. Daarmee is het mogelijk te trainen zonder de slangen, beademing en bewakingsapparatuur te hoeven afkoppelen. Van der Schaaf en haar AMC-HvA-collega’s gaan in vervolgonderzoek twee groepen van zestig patiënten volgen, waarvan de ene normale oefentherapie krijgt en de andere loopbandtraining.

Stem!

Het publiek kan op de projecten stemmen voor de Audience Award via de website van de Amsterdam Science & Innovation Award. De finale van de AMSIA vindt plaats op woensdag 21 juni van 15.00-18.00 uur in het Auditorium van de VU.

De Amsterdam Science & Innovation Award wordt georganiseerd door IXA, Innovation Exchange Amsterdam, dat Amsterdamse kennisinstellingen helpt om onderzoek naar de markt te brengen.