Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Nieuw platform bundelt data science opleidingen

Virtuele school van VU, UvA en HvA

24 mrt 2017 08:26 | Afdeling Communicatie

De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam hebben alle opleidingen op het gebied van data science onder de naam ‘Amsterdam School of Data Science’ bijeengebracht binnen een digitaal platform. Met deze bundeling van opleidingen spelen de Amsterdamse kennisinstellingen in op de toenemende behoefte aan hoog opgeleide data science-specialisten. De Amsterdam School of Data Science wordt vandaag officieel gelanceerd door Kajsa Ollongren, locoburgemeester van Amsterdam, en Ger Baron, Chief Technology Officer van de hoofdstad.

Groeien

In vrijwel ieder beroep spelen anno 2017 analytische vaardigheden van (big) data een steeds grotere rol. De verwachting is dat daardoor de vraag naar hoogopgeleide data science-specialisten de komende jaren sterk zal groeien. Volgens recente cijfers van de Nationale Denktank heeft Nederland in 2018 een tekort van 8000 data scientists. Daardoor zal de behoefte aan (bij)scholing fors toenemen. Om het scholingsaanbod zo overzichtelijk mogelijk aan te bieden, is nu de ‘Amsterdam School of data Science’ van start gegaan waarbinnen alle data science gerelateerde opleidingen zijn samengebracht. Deze virtuele school is een initiatief van de netwerkorganisatie Amsterdam Data Science, die is opgericht door de drie Amsterdamse kennisinstellingen VU, UvA en HvA en het Centrum Wiskunde en Informatica.

Koplopers

Het platform ‘Amsterdam School of Data Science’ bevat meer dan 250 opleidingsmogelijkheden en behoort daarmee qua omvang en verscheidenheid van data science-opleidingen tot de koplopers in Europa. De opleidingen variëren van complete bachelors of masteropleidingen op hbo of wo-niveau tot een veelheid aan minors en losse cursussen. Daarmee is het platform zowel een ingang voor mensen die zich nog moeten scholen op het gebied van data science als voor werkenden die zich willen bij- en omscholen. De inbreng van de HvA in de ‘Amsterdam School of Data Science’ bestaat op dit moment uit acht bachelors, twee minors en 4 cursussen op het gebied van data science.

Profiteren

De meerwaarde van de Amsterdam School of Data Science zit niet alleen in de bundeling van alle data science opleidingen, maar ook in de nabijheid van zo’n 600 wetenschappers/onderzoekers op het gebied van data science. Deze onderzoekers werken in tal van bedrijven en kennisinstellingen die als partner aan de netwerkorganisatie Amsterdam Data Science zijn verbonden. Door de wisselwerking tussen onderwijs en onderzoek kunnen alle betrokkenen profiteren van de nieuwe inzichten en ontwikkelingen op data science-gebied.

Analyses

Data science is de verzamelnaam voor het vergaren, analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden (vaak versleutelde) data die via verborgen patronen dagelijks worden gegenereerd. Op basis daarvan kunnen allerlei maatschappelijke of bedrijfsmatige vragen worden beantwoord die tot dan toe niet eens werden gesteld. De uitkomsten of trends uit de analyses worden gebruikt door zowel bedrijven, overheidsinstellingen als non-profitorganisaties. Het gaat daarbij over zeer uiteenlopende vraagstukken op bijvoorbeeld juridisch, sociaal, ethisch of zakelijk vlak.