Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

HvA-onderzoeker genomineerd voor AMSIA met ‘Sausage Machine’

Finale Amsterdam Science & Innovation Award

19 mei 2016 10:53 | Afdeling Communicatie

HvA-onderzoeker Margreet Riphagen staat volgende week donderdag 26 mei in de finale van de Amsterdam Science & Innovation Award. Deze prijs gaat jaarlijks gaat naar het meest innovatieve en toepasbare idee van een Amsterdamse kennisinstelling. Margreet is genomineerd met de ‘uitvinding’ Sausage Machine.

De naam Sausage Machine wekt nieuwsgierigheid; staat Margreet Riphagen volgende week op het podium met een worstjesmolen? Niets is minder waar. ‘Sausage Machine’ is een tool die mensen in staat stelt om eenvoudig zelf teksten uit te geven, zowel op papier als digitaal.

Margreet Riphagen

Over de Sausage Machine

De innovatie Sausage Machine is een tool waarmee je eenvoudig een tekst zowel in print als digitaal kunt uitgeven (‘hybrid text’). Voordeel hiervan is dat je vanuit één document kunt werken, bijvoorbeeld Word, en dat dit met de Sausage Machine naar allerlei soorten (digitale) uitgaven kan worden geconverteerd, zoals EPUB voor op de e-reader of iPad, of ICML voor print. Vandaar ook de naam: het werkt als een ‘magic box’, waar één hapklaar eindresultaat uitkomt.

De tool is niet bedoeld voor specialisten, maar juist voor de leek, legt Margreet Riphagen uit: ‘We willen mensen die iets willen uitgeven versterken, en ze het instrument aanreiken om dat te kunnen. Zie het als een vorm van empowerment voor iedereen die iets te vertellen heeft. Het zou toch mooi zijn als iedereen die dat wil eenvoudig zijn werk kan publiceren, op alle gewenste manieren?’

Papiersoorten op de e-reader

Sausage Machine komt tegemoet aan een actueel vraagstuk: steeds meer mensen lezen boeken online, op hun computer, tablet, smartphone en e-reader. Uitgevers en schrijvers staan voor vragen omdat digitale en papieren uitgaven naast elkaar bestaan.

Bij een boek selecteer je bijvoorbeeld een specifieke papiersoort, bij een e-reader is dit niet relevant. Een lettertype kan voor een boek speciaal zijn uitgezocht, maar veel lettertypes zijn niet bruikbaar voor digitaal uitgeven. Of voetnoten: staan die in een klassiek boek onderaan de pagina, bij online lezen kan dat niet meer. Riphagen en haar collega’s rondden eerder een tweejarig onderzoek af naar dit soort vraagstukken voor online publicaties binnen het lectoraat Netwerkcultuur.

Stemmen voor de Amsterdam Science & Innovation Award

De tool ‘Sausage Machine’ is nu al in beta-versie beschikbaar voor wie het wil gebruiken, maar er wordt nog gewerkt aan nieuwe functionaliteiten. ‘Daarom zouden we graag de Science & Innovation Award winnen, zodat straks iedereen die iets te vertellen heeft zijn eigen ‘sausage’ kan maken, aldus Riphagen.

Het publiek kan op de genomineerden stemmen via de website van IXA:

http://www.ixa.nl/en/for-scientists/amsterdam-science-innovation-award/finalists-and-audience-award.html

De finale vindt donderdag 26 mei om 15.00 uur plaats in Amsterdam SciencePark.

Margreet Riphagen is verbonden aan het lectoraat Netwerkcultuur en coördinator van het PublishingLab, dat onderdeel uitmaakt van Amsterdam Creative Industries Network (ACIN), een samenwerking tussen de HvA, Inholland en de AHK.

Achter de schermen werkt de tool met Markdown, een opmaaktaal met gewone tekstopmaak syntax zo ontworpen dat het kan worden omgezet naar HTML(5) en vele andere formaten, waardoor het bestand bruikbaar wordt voor onder andere het web, tablet, smarptphones, epubs en pdf.

Nog een voordeel van de tool: het bestand kun je opslaan op een gezamenlijke plek (GitHub), waar degenen die eraan werken er allemaal bij kunnen: ontwerper, auteur, de copy-editor en uitgever. Voordeel voor de auteur is, dat die niet pas op het laatst een opgemaakte pdf ziet, maar gedurende het proces kan meekijken, èn zelf altijd over de laatste tekst beschikt.

Kijk voor meer informatie over de tool op: https://www.publishinglab.nl/blog/2016/01/04/introducing-the-sausage-machine/ of http://hpt.publishinglab.nl.

Of neem voor meer informatie contact op met Margreet Riphagen: m.riphagen@hva.nl.