Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Persdag HvA en Beethovenstraat

16 mei 2017 18:00 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Op dinsdag 16 mei was de officiële opening van het allereerste Shopping Street Innovation Lab van Nederland. De Amsterdamse Beethovenstraat toonde 10 verschillende retail-technologieën waar het Store Innovation Lab van de HvA onderzoek naar doet of gaat doen.

Trendtours

Gedurende een jaar lang worden in verschillende winkels in De Beethovenstraat innovaties getest die het winkelen in de toekomst leuker of gemakkelijker kunnen maken. Na de officiële opening, worden er trendtours gegeven door de straat, die verschillende innovaties in de praktijk laten zien.

Innovaties

Denk bij technologische innovaties aan een digitale passpiegel bij een kledingzaak en een opticien, waarmee klanten verschillende modellen kunnen testen. Of aan een interactieve presentatietafel bij een wijnhandel, waarop informatie getoond wordt als iemand een fles optilt. Er stond zelfs een hologram bij een juwelier in de zaak. Verder kon er een virtuele proefrit worden gemaakt bij een fietsenwinkel en nog veel meer.

Onderzoek

Een jaar lang worden er verschillende retail-innovaties getest in dit Shopping Street Innovation Lab. Het Store Innovation Lab van de HvA (bestaande uit het lectoraat Crossmedia en Digital Commenrce) is hierin de belangrijkste onderzoekspartij. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar in hoeverre deze verschillende innovaties effect hebben op het koopgedrag van klanten, de klantbeleving en de bedrijfsvoering van de ondernemer.

Bestaansrecht houden

Op de website ShoppingStreetInnovationLab.com is te vinden wanneer welke innovatie waar te vinden is en wat de onderzoeksresultaten zijn, zodat ook andere retailers worden geïnspireerd om te innoveren. ‘Met de opkomst van webwinkels en de veranderende consument, is het voor een winkelstraat belangrijk om te innoveren,’ zegt Floor Thomasse van het Shopping Street Innovation Lab. ‘Alleen dan houdt de winkelstraat zijn bestaansrecht.’

Shopping Street Innovation Lab

Het Shopping Street Innovation Lab is een samenwerkingsverband tussen de ondernemersvereniging van de Beethovenstraat, gemeente Amsterdam, trendbureau HBMEO, Stad&Co, retailconsultant Q&A,Store of the Future en het Store Innovation Lab van de Hogeschool van Amsterdam en wordt onder meer mogelijk gemaakt door Stichting Detailhandelsfonds.

Persdag Beethovenstraat