Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Eindpresentaties Minor Festivals! in de Amsterdam Arena

Terugblik op een succesvolle middag, met presentaties over hoe de bezoekersbeleving in de Amsterdam ArenA positief versterkt kan worden.

9 feb 2017 09:37 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Op 6 februari 2017 kwamen voor de eerste keer studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bijeen om hun afstudeerprojecten, van de studies MIC en CO, en de eindopdrachten van de minor Festivals! te presenteren. Dit vond plaats in het Innovation Center van de Amsterdam ArenA. De minor Festivals! had, in het kader van het SAX-programma (Spectacular ArenA eXperiences) voor opdrachtgever Amsterdam ArenA, als eindopdracht om een “Spectacular ArenA Experience” te bedenken en te ontwikkelen.

De presentatiemiddag werd geopend door de Marketing Manager van de Amsterdam ArenA, Jeroen van Iesel. Behalve studenten, onderzoekers en docenten, was ook een aantal geïnteresseerde partners van de Amsterdam ArenA aanwezig; o.a. vertegenwoordigers van Ajax, TNO, The Capitals, ESL, Sensation en ID&T.  De presentatiemiddag begon met een presentatie van een groep afstudeerders over “E-Sport in de Amsterdam ArenA” en hadden hierbij een E-sport app met een beacon-netwerk bedacht.

Presentaties van de Minor Festivals!

Studenten van de minor Festivals! waren vrij om te bedenken en te maken wat ze zelf voor ogen hadden. In de ruimte van het Innovation center waren door hen vijf concepten geplaatst. Sommige studenten hadden een klein miniatuur concept uitgewerkt en anderen hadden het groots aangepakt. Zo had Menno Groot (3e jaar student MIC) een groot bouwwerk gemaakt dat ter plekke in elkaar gezet moest worden. Zijn idee was om afvalbekers op events beter op te ruimen en te recyclen door middel van een bekervanger. De bezoeker kan, door de drinkbeker als donatie aan de bekervanger te geven, punten verdienen. Door middel van deze punten kan men korting op eventueel volgende drankjes krijgen.  

Student, Ties Baaijens had een VR concept uitgewerkt (The ArenA Walk) waarbij bezoekers met een VR-bril een concert van de Rolling Stones of een Ajax wedstrijd kunnen beleven. Verder kunnen de bezoekers virtueel het dak van de Amsterdam ArenA op, voor een 360 graden uitzicht om de omgeving van de ArenA. Daarbij is het ook mogelijk om een selfie te maken met de bijbehorende Augmented Reality App.

Eindpresentatie van Menno Groot in het kader van de Minor Festivals!

Eindpresentatie van Ties Baaijens (The ArenA Walk) in het kader van de Minor Festivals!

Eindpresentatie Friendfinder in het kader van de Minor Festivals!

Eindpresentatie Matchday in het kader van de Minor Festivals!

Andere ideeën waren de applicaties FriendFinder en MatchDay! voor het vinden van (nieuwe) vrienden op een event van de Amsterdam ArenA. Met je nieuwe match kan er gelijk een eerste afspraak, bij de karaokebal meetingpoint, gemaakt worden.

De minor, aangeboden vanuit de opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) en het lectoraat Crossmedia, startte voor de eerste keer in augustus 2016 en inmiddels hebben 12 studenten de minor Festivals! afgerond. Nieuwe minorstudenten zijn deze week gestart met de tweede editie van de Minor Festivals! En gaan aan de slag met nieuwe concepten.

Het Amsterdam ArenA Innovation Center is een open platform voor iedereen. Het programma van het Spectacular ArenA eXperiences (SAX) is afgelopen zomer van start gegaan en loopt tot en met 2020. In het kader van het programma zullen nieuwe businesscases worden ontwikkeld, die bijdragen aan een intensere beleving van sport en events, onder meer door publiek op afstand mee te laten leven, op innovatieve manieren verslag te doen en nieuwe eventvormen te creëren.