Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

New Scientist Wetenschapstalent '16 uitgereikt op Knowledge Mile

23 sep 2016 16:08 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

In Hotel Casa 400 op de Knowledge Mile werd donderdag 22 september de prijs voor New Scientist Wetenschapstalent 2016 uitgereikt aan moleculair bioloog Isabel Beets. HvA-rector Huib de Jong was een van de juryleden en werd tijdens de avond geïnterviewd door New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen.

Isabel Beets (1986) onderzoekt hoe het menselijk brein leert. “Het onderzoek van Isabel Beets is een mooi voorbeeld van de inventiviteit van jonge wetenschappers”, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. Daarnaast complimenteert Jansen de inspanningen van Beets op het vlak van popularisatie. “Beets is als geen ander in staat om haar onderzoek op een begrijpelijke manier bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.” Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 2500 euro en een trofee.

Knowledge Mile


De uitreiking vond plaats bij Casa 400 op de Knowledge Mile. Tijdens zijn interview vertelde HvA-rector Huib de Jong over het gebied rond de Wibaut- en Weesperstraat, waar onderzoekers, studenten, bewoners, bedrijven en instanties samenwerken om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren. Het is de plek waar de creatieve industrie bij elkaar komt en waar praktijkgericht onderzoek plaatsvindt.

De Jong noemde het Amstelhuis als een van de mooiste voorbeelden. Dit is een woonvoorziening voor ouderen waar het uitgangspunt is dat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in een prettige omgeving. Studenten, docenten en onderzoekers van de HvA-faculteiten Gezondheid, Maatschappij en Recht en Digitale Media en Creatieve Industrie werken er in interdisciplinaire teams samen.

Daarnaast noemde De Jong Hemelswater: het eerste bier dat is gemaakt uit 100% regenwater. Het water hiervoor wordt opgevangen op de Knowledge Mile. Alle genomineerden kregen Hemelswater mee naar huis. Het bier is ontwikkeld door MediaLAB Amsterdam, Amsterdam Rainproof en brouwerij De Prael. 

Braincar


Bij de entree van Casa 400 konden bezoekers op de foto met de Braincar. Dit mobiele kunstwerk van kunstenaar Olaf Mooij is een auto met op de achterzijde een enorm brein, wat paste bij het thema van de avond. Door middel van lichtprojectie worden beelden op de hersenpan geprojecteerd. De Braincar is in beheer van de Knowledge Mile.