kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Interview lector Digital Life: Ben Kröse

26 jan 2016 15:34 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Wie zijn de gezichten achter de lectoraten? Deze maand nemen we een kijkje in het leven van lector Ben Kröse van het lectoraat Digital Life Centre.

Welke opleidingen heb je gedaan?

“Ik heb eerst Natuurkunde in Delft gestudeerd. Daarna ben ik gepromoveerd als Industrieel Ontwerper. Ik ben dus ingenieur.”

Heeft je huidige werk iets met deze opleidingen te maken?

“Ik vind het leuk om een innovatie zelf te maken. Ik wil ideeën daadwerkelijk uitvoeren en niet alleen theoretisch concepten bedenken. Dat kan ik nu. Overigens ben ik wel degelijk geïnteresseerd in de academische kant van innovatie. Daarom ben ik één dag in de week hoogleraar aan de UvA, bij de studie Informatica.”

Hoe ben je in dit vakgebied terecht gekomen?

“Tien jaar geleden ben ik gevraagd om lector te worden door het College van Bestuur van de HvA. Daarvoor werkte ik aan de UvA. Ik heb gekozen voor de HvA omdat ik dichterbij de praktijk wilde komen. Juist de de combinatie van theorie en praktijk vind ik interessant. Ik wil kennis toepassen en theorie kunnen inzetten voor het oplossen van maatscahppelijke vraagstukken.”

Wat lees je om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in jouw vakgebied?

“Digital Life zit tussen veel vakgebieden in, dat is juist het boeiende. Om op de hoogte te blijven van mijn vakgebied lees ik vaktijdschriften (bijvoorbeeld: IEEE, - Institute of Electrical and Electronics Engineers, of ACM - Association for Computing Machinery) en ga ik naar internationale conferenties. Om de  ontwikkelingen in de beroepssector binnen  Nederland te volgen  lees ik tijdschriften zoals ICT en Zorg, De Automatiseringsgids, en het Zorgvisie ICT Magazine .”

Wat vind je het mooiste aan het vak?

“De mogelijkheid om nieuwe technologieën te gebruiken voor meer maatschappelijk relevante problemen. Bijvoorbeeld voor de vergrijzing.”

Wat is het leukste project dat je hebt gedaan en waarom?

“Het leukste project was Healthlab, waarvoor we sensoren hebben ontwikkeld die gebruikt kunnen worden in de leefomgeving van ouderen. Het doel hiervan was om een veiligere leefomgeving te creëren. Ik was betrokken bij alle stappen: de vraag, het ontwikkelen van een prototype, het testen, de implementatie en de creatieve kant van het project. Omdat ik zowel theoretisch als praktisch  onderlegd ben, kan ik bij iedere stap meedenken.”

Wat is het mooiste compliment dat je ooit van een student hebt gehad?

“Wanneer studenten door mij zeer geïnteresseerd zijn geraakt in Kunstmatige Intelligentie en de toepassing hiervan; als ik hen heb geïnspireerd tot het doen van onderzoek.”

Stel, je mag een project oppakken en je krijgt de beste studenten, wat voor project ga je dan oppakken?

“Ik zou kiezen om vormen van interactie te onderzoeken, waarin techniek bijdraagt aan de maatschappij. Bijvoorbeeld het idee van aanraakgevoelige kleding. Iets waar ik mee bezig ben geweest is Touch. Mensen kunnen hierbij op afstand knuffelen of begeleid worden met aankleden. Deze tools kunnen ervoor zorgen dat ouderen langer in staat zijn thuis te blijven wonen; een fantastische oplossing voor de overvolle tehuizen.”

Je mag een dag geen onderzoek doen, wat ga je dan doen?

“Ik pak mijn racefiets en ga een stuk fietsen, of ik ga muziek maken met mijn band.”

Als je nog een boek mocht schrijven: waar gaat het dan over?

“Mijn boek zou gaan over het doen van onderzoek op het HBO. Hierover heb ik de afgelopen tien jaar veel geleerd en die kennis zou ik graag op papier zetten. Er is al een hoop verbeterd trouwens, maar er is altijd ruimte voor verbetering.”

Wat voor student was je vroeger zelf?

“Ik was heel breed geïnteresseerd. Ik had geen focus en maakte rare combinaties van studies. Iets wat zeker in mijn tijd heel ongewoon was. Maar nu bij Digital Life valt alles mooi op zijn plek. Een lectoraat dat op mijn lijf is geschreven dus.”

Wat is je guilty pleasure?

“Die heb ik niet. Ik ben eigenlijk best een grijze muis.”

Wat gaat het leven je hierna brengen?

“Over vijf jaar ben ik gepensioneerd. Ik ben dan waarschijnlijk niet meer verbonden aan de HvA, maar ik wil mij inhoudelijk nog wel voor dezelfde dingen inzetten. Misschien start ik nog wel een eigen bedrijf.”