Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Intelligente stoeptegel waarschuwt fietsers voor scooters

Door: Jordan van Andel, press pool CREATE-IT

20 mei 2015 13:01 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Fietsen en scooters zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van de Wibautstraat. Doordat scooters sneller rijden dan fietsers ontstaan gevaarlijke situaties op de smalle fietspaden. Ook basisschoolkinderen worden regelmatig verrast door inhalende scooters. Om dit probleem aan te pakken hebben HvA-studenten Sheldon, Niels en Glenn onder leiding van onderzoeker Wouter Meys van het Citizen Data Lab een intelligente stoeptegel ontwikkeld die fietsers waarschuwt als er een scooter nadert.

Vrijwel iedereen die de stoeptegel in actie heeft gezien tijdens een praktijktest op 30 april is er enthousiast over. De intelligente stoeptegels op de Wibautstraat liggen ongeveer 10 meter van elkaar af. Wanneer de eerste tegel door een ingebouwde microfoon het geluid opvangt van een scooter, worden de groene lichten snel rood waardoor de fietser verderop wordt gewaarschuwd.

“Ik krijg heel vaak getoeter van een scooter, waardoor ik op het laatste moment aan de kant moet”, zegt een fietser die de uitvinding van de drie studenten wel ziet zitten. Tijdens de praktijktest heeft het team ook feedback ingezameld. Een veelgehoorde tip was dat de fietsers liever alleen een lampje zien als er een scooter of brommer aankomt. Op dit moment is er op de tegel juist een groen lichtje te zien wanneer er geen bestuurder aankomt. Verder vinden fietsers het duidelijker als het rode lampje gaat knipperen als er een scooter nadert. Bij het prototype bleef het licht constant aan.

De slimste straat van Nederland

Niet alleen tijdens het testen op straat, maar ook bij de buurtbijeenkomst van buurtplatform oost in het Volkshotel op 15 april werd enthousiast gereageerd. Tijdens de presentaties werd vooral gesproken over de grote hoeveelheden fietsers in de buurt, en dat dit door de komst van de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam alleen maar gaat toenemen. Maarten Terpstra van het Amsterdam Creative Industries Network vertelde over de Knowledge Mile, waarmee hij van de Wibautstraat de slimste straat van Nederland wil maken.

Intelligente stoeptegels passen natuurlijk perfect in dat straatje. Het prototype van de stoeptegel was daarom ook aanwezig bij de presentatie. Na de presentatie kwamen veel nieuwsgierige bewoners en sprekers op de stoeptegels af. De HVA-studenten wisselden kaartjes uit met de gemeente van Amsterdam en ook de directrice van basisschool De Pinkerbloem, Valeri Ligterink, heeft interesse om de stoeptegels te gebruiken.

Studenten Sheldon, Niels en Glenn schrijven nu een paper over de intelligente stoeptegel. Of het concept in de toekomst daadwerkelijk in de Wibautstraat is te zien, is nog afwachten. De eerste steen is in ieder geval gelegd.