Lector Reint Jan Renes ontvangt de prestigieuze Deltapremie

6 nov 2023 19:00 | Afdeling Communicatie

Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad bij de Hogeschool van Amsterdam, is de winnaar van de Deltapremie 2023. Janine Stubbe, lector Performing Arts Medicine (Codarts) is de andere winnaar. Dat heeft de jury vandaag 6 november, tijdens de officiële uitreiking bekendgemaakt. Aan de prijs is voor beide lectoren een bedrag van 500.000 euro verbonden.

Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan twee lectoren die met hun onderzoeksgroep een bijzondere bijdrage leveren aan de samenleving. De Deltapremie is een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen. Het is voor het eerst dat een lector van de HvA deze prijs ontvangt.

Hij is een autoriteit op het gebied van gedragsverandering en wil met zijn lectoraat impact maken in de ‘rommelige echte wereld’

Autoriteit op het gebied van gedragsverandering

De selectiecommissie ziet in Renes een echt boegbeeld voor het praktijkgericht onderzoek. 'Hij is een autoriteit op het gebied van gedragsverandering en wil met zijn lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad impact maken in de ‘rommelige echte wereld’, waarbij de toepasbaarheid van het onderzoek in de complexe beroepspraktijk voorop staat. Bij zijn onderzoeksprojecten staan vraagstukken rondom duurzaam gedrag in grote steden centraal. Steden Hebben complexe transitie-opgaven, zoals de circulaire economie, de energietransitie en duurzame mobiliteit.'

De selectiecommissie is ook zeer positief over de zichtbaarheid van Renes, het grote bereik van zijn onderzoek en de breedte van zijn publicaties. De andere manieren waarmee Renes kennis verspreidt, kan ook op waardering rekenen. Door theorieën te valideren in de praktijk en praktijkinzichten om te zetten in wetenschappelijk onderzoek draagt Renes bij aan de doorontwikkeling van zijn onderzoeksdomein.

Iedereen binnen het lectoraat- en onze nieuwe master- Klimaatpsychologie en -gedrag werkt ontzettend hard om het verschil te maken voor toekomstige generaties. Het voelt goed dat dit wordt gezien en gewaardeerd.

Reint Jan Renes

Video Reint Jan Renes - Deltapremie 2023

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

De Deltapremie: verandering teweegbrengen

De Deltapremie is een toonaangevende onderzoeksprijs voor lectoren. De prijs wordt sinds 2018 iedere twee jaar uitgereikt als erkenning voor de bijdrage die zij met hun onderzoeksgroep en uitgebreide netwerk leveren aan de samenleving. Delta staat voor verandering, voor de verandering die lectoren en hun onderzoeksgroep teweegbrengen. De premie heeft als doel om de zichtbaarheid en de doorwerking van praktijkgericht onderzoek te vergroten. Daarnaast stimuleert de prijs dat lectoren zich ontwikkelen tot ambassadeurs van het praktijkgericht onderzoek.

Tijdens het SIA Jaarcongres op 16 november worden de winnaars aan een breder publiek voorgesteld.