HvA kroont onderzoek naar elektrische laadpalen

Onderzoeksproject van het Centre for Urban Technology krijgt jury- en publieksprijs bij 'Onderzoek van het Jaar' 2021

9 feb 2021 16:30 | Afdeling Communicatie

Mark van Wees en Jos Warmerdam van de Faculteit Techniek en het Centre of Expertise Urban Technology zijn de grote winnaars van het ‘HvA Onderzoek van het Jaar’ 2021. Tijdens de eerste Kennisparade wonnen zij met hun onderzoek naar het slim laden van elektrische auto’s zowel de jury- als de publieksprijs.

“Het is een heel actueel, maar ook een heel hardnekkig probleem,” zo stelde juryvoorzitter Geleyn Meijer over het vraagstuk rond duurzame energievoorziening. Hij roemde Van Wees en Warmerdam om de aandacht die zij in hun onderzoek tonen voor zowel de stad als het onderwijs van de hogeschool. "Het onderzoek geeft bovendien mooi vorm aan het thema duurzaamheid, een van de speerpunten van onze hogeschool."

Onderzoek naar tijdelijke opslag zonne-energie

Ook het publiek dat tot 1 februari had mogen stemmen koos in meerderheid voor het internationale onderzoek SEEV4-City van Van Wees en Warmerdam. Zij onderzochten in samenwerking met de Amsterdam Johan Cruijff ArenA onder meer hoe je zonne-energie tijdelijk kunt opslaan om op een later tijdstip te gebruiken voor het laden van elektrische auto’s.

In de avonduren piekt de belasting van het elektriciteitsnetwerk omdat elektrische auto's veelal dan aan de laadpaal staan. Door zonne-energie overdag op te slaan (bijvoorbeeld in oude accu’s), kan deze energie geleverd worden aan de laadpalen en zo blijft een 'spitsuur' op het elektriciteitsnetwerk uit. Dat bespaart geld en levert meer duurzaam autogebruik op.

Van Wees en Warmerdam troeven met hun eerste prijs het onderzoek van Marloes van Verseveld af. Zij werd met haar onderzoek naar een methodiek die pesten in het basisonderwijs helpt tegengaan de tweede prijs. Raôul Oudejans en Jolan Kegelaers kregen van de jury de derde prijs voor hun onderzoek naar effectieve trainingsmethoden in topsport en dans.

Eerste HvA Kennisparade

De onderzoekers ontvingen de prijzen uit handen van Geleyn Meijer in de studio van het Amsterdamse DeLaMar Theater waar dit jaar voor het eerst de Kennisparade werd georganiseerd. Het evenement is een samenvoeging van wat de Onderwijsconferentie en de Onderzoeksdag waren. Op de Kennisparade komen studenten en medewerkers digitaal samen om kennis te delen en van elkaar te leren over onderwijs en onderzoek van de hogeschool.