Shreya de Souza is dit jaar photographer in residence bij de HvA

Ontwapenend en krachtig werk

3 sep 2020 12:01 | Afdeling Communicatie

Fotograaf Shreya de Souza is in het studiejaar 2020-2021 de photographer in residence van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In die rol zal zij bij bijzondere gelegenheden een kunstfoto maken. Ook krijgt de kunstenaar de gelegenheid om haar werk te exposeren op een HvA-locatie. De Souza studeerde in juli 2020 af aan de Gerrit Rietveld Academie.

Jaarlijks kiest een jury, dit jaar onder voorzitterschap van waarnemend HvA-voorzitter Hanneke Reuling, uit de afstudeerexpositie Fotografie van de Rietveld Academie een aansprekende fotograaf. De keus viel dit jaar op Shreya de Souza. De jury was onder de indruk van het kleurrijke en speelse maar tegelijkertijd ook kwetsbare en eerlijke werk van Shreya de Souza. In haar fotografie reflecteert ze op de relatie tussen fotograaf en gefotografeerde. Ze brengt een ontmoeting in beeld tussen zichzelf als fotograaf en degenen die ze fotografeert uit de LHBTI-gemeenschap.
Haar gebruik van verschillende media en haar artistieke opmerkzaamheid maken dat haar werk verrast. Shreya de Souza heeft een talent om sociale kwesties op een toegankelijke manier zichtbaar te maken. Ze doet dat met een verfrissende lichtheid, die de kracht van kunst in roerige tijden onderstreept. Haar werk is ontwapenend en krachtig tegelijk en heeft een sterk gevoel voor esthetiek.

KUNSTCOLLECTIE

De HvA werkt sinds 2015 samen met de Gerrit Rietveld Academie rondom de photographer in residence. Zo kan de HvA een uniek cadeau aanbieden aan een jubilerende of vertrekkende bestuurder en wordt de eigen kunstcollectie aangevuld met origineel werk van een jonge, in Amsterdam opgeleide kunstenaar. De kunstenaar krijgt de kans een nieuw publiek te bereiken.