HvA'ers springen bij in ziekenhuizen als verpleegkundige

Opleiding Verpleegkunde biedt helpende hand in coronacrisis

1 apr 2020 13:50 | Afdeling Communicatie

Bij de opleiding Verpleegkunde van de HvA werken veel BIG-geregistreerde verpleegkundigen die hun onderwijsrooster willen omgooien om tijdelijk te ondersteunen in de ziekenhuizen van Amsterdam en omgeving. Samantha Voets is één van hen. Afgelopen weekend draaide ze haar eerste dienst. “Ik ben nodig en ik kan dit. Het zou egoïstisch zijn als ik het niet zou doen.”

Net als veel andere Nederlanders werkte Voets de afgelopen weken thuis, hield ze zo veel mogelijk afstand van anderen en beperkte ze haar bezoekjes aan de supermarkt. Ze is docent-onderzoeker en stagecoördinator bij de opleiding HBO V aan de HvA, maar werkte nog niet zo lang geleden fulltime als verpleegkundige.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Dat ze nu bewust het risico opzoekt door aan het werk te gaan in een omgeving met veel zieke coronapatiënten is eigenlijk “heel dubbel”, erkent Voets aan de telefoon vanuit haar woonplaats Weesp. “Ik heb mezelf wel afgevraagd waar ik aan begin. Wat ga ik straks tegen komen? Welk risico loop ik zelf?”

Toch won haar verantwoordelijkheidsgevoel het van deze zorgen nu er een beroep op haar gedaan wordt in een gezondheidscrisis die zijn weerga niet kent. “Er is nu zo veel vraag naar zorgpersoneel met ervaring op de Intensive Care en de Medium Care (een stadium vóór de IC, red.) Ik heb de kennis en dan zou ik niet gaan omdat ik bang ben? Ik vind dat ik dat niet kan maken.”

Haar partner dacht daar anders over. “Ik heb het er thuis wel over gehad. Mijn vriend is, begrijpelijk, bezorgd. Maar als je zelf geen verpleegkundige bent dan kun je dat verantwoordelijkheidsgevoel nooit helemaal vatten."

Voets en haar partner zijn allebei gezond dus ze lopen geen extra risico. "Maar mede door de heisa in de media ontstaat er toch een beeld van groot gevaar. Nu ik een dag heb meegelopen ben ik er rustiger onder. Ik ga er niet vanuit dat het voor mij als verpleegkundige per se grote gevolgen heeft.”

Meedraaien

Voets sprong afgelopen weekend bij op een medium care afdeling die “schoon” is. Dat betekent dat er alleen maar patiënten liggen, van wie zeker is dat ze het coronavirus níet hebben. De sfeer onder het zorgpersoneel was er zondag nog “gemoedelijk”, zegt ze. “Maar de druk is voelbaar. Je merkt dat iedereen in opperste staat van paraatheid is voor wat komen gaat.”

Vanaf volgende week draait ze twee dagen per week mee in het ziekenhuis, of dat nu op een corona-afdeling is of niet. Ze zal inspringen “waar de gaten in het rooster vallen”, zegt ze. Ook blijft ze drie dagen in de week voor de HvA werken, maar sluit niet uit dat dat minder zal worden naarmate het beroep dat het ziekenhuis op haar doet groter wordt. “Per week kijken we wat nodig is. Dat zal afhangen van de capaciteit in het ziekenhuis; hoeveel zorgpersoneel gaat uitvallen.”

Coulant

Met de HvA is afgesproken dat ze hoe dan ook voor 100% in dienst blijft van de HvA. Dat was belangrijk voor Voets in het geval dat ze zelf ziek zou worden. “Dan wil je weten dat het goed geregeld is qua verzekeringen (in het ziekenhuis zijn haar tijdelijke werkzaamheden op basis van een nuluren-contract, red.). Gelukkig is de HvA daar coulant in. Ze dragen de pensioenpremie en vullen het gat wat nu valt tussen mijn salaris in het ziekenhuis en dat van de HvA."

Veilig

Of ze bezorgd is over tekorten aan beschermende kleding en mondkapjes? “Nu heb ik daar nog niets van gemerkt. Maar gelukkig heb ik de luxe positie dat ik dit vrijwillig doe. Ik ben niet verplicht om te werken. Dus ik ga wel bekijken hoe veilig dit voor mij blijft.”

Dat zij en haar collega-artsen en -verpleegkundigen nu door heel Nederland als helden worden afgeschilderd, voelt wel een beetje gek. “Het is niet zo dat wij opeens heel ander werk doen. Dit werk is altijd nuttig en onmisbaar geweest," zegt Voets, die hoop dat alle aandacht voor de zorg ook na de coronacrisis overeind blijft.

Eerder schreef HvanA ook al over verpleegkunde-studenten in coronatijd