Hogeschool van Amsterdam

Nieuwe partners vergroten bereik van U!REKA

Consortium voor hoger onderwijs dient aanvraag in om European University te worden

5 mrt 2020 10:00 | Afdeling Communicatie

Het samenwerkingsplatform U!REKA, waar de HvA partner van is, heeft twee nieuwe partners in Europa. Het gaat om Politécnico de Lisboa (IPL) in Portugal en de Technical University of Ostrava (VSB-TUO) in Tjechië. Hiermee versterkt U!REKA haar positie in Europa en groeit uit tot een divers en uitgebreid netwerk voor de uitwisseling van kennis tussen de partnerinstellingen.

U!REKA, dat staat voor Urban Research and Education Knowledge Alliance is een samenwerkingsverband tussen nu acht instellingen voor hoger onderwijs met een focus op grootstedelijke vraagstukken. De HvA nam in 2016 het initiatief voor de oprichting van dit netwerk.

Portugal

De nieuwe partner in Zuid-Europa is gevestigd in de metropoolregio Lissabon en bestaat uit acht ‘schools’. Ana Christina Perdigao, vice-voorzitter van Politécnico de Lisboa: “Toetreding tot het U!REKA-consortium levert onze instelling absoluut strategische meerwaarde op. Maar ik denk ook aan de versterking van ons onderwijs, waar studenten en medewerkers baat bij zullen hebben. De samenwerking gaat ons helpen oplossingen te vinden voor stedelijke problemen in Lissabon en daarbuiten.”

Tsjechië

De nieuwe partner in Oost-Europa, de Technische Universiteit van Ostrava, ontstond in 1879 en kent een lange geschiedenis in kwalitatief hoogwaardig onderwijs en onderzoek in engineering. “Voor de Technische Universiteit van Ostrava betekent de samenwerking met U!REKA dat we onze missie, die verder gaat dan alleen onderwijs en onderzoek, beter kunnen vervullen. En dat we onze internationale samenwerking gaan versterken. We verheugen ons op het delen van best practices en expertise tijdens gezamenlijke projecten en op het in contact komen met toponderzoekers van andere instellingen”, aldus Igor Ivan, vice-rector van VSB - Technische Universiteit van Ostrava.

European University ambities

U!REKA streeft in 2020 naar co-financiering vanuit het European Universities Initiative (EUI), een programma van de Europese Commissie. Dit project heeft tot doel om een nieuwe generatie creatieve Europeanen te laten samenwerken om grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen. U!REKA heeft eind februari 2020 haar aanvraag ingediend bij het Uitvoerend Agentschap voor onderwijs, audiovisuele media en cultuur van de EU. Naar verwachting volgt in juni de uitslag.

Groeiende invloed in Europa

Door de toetreding van de nieuwe partners strekt de invloedssfeer van het samenwerkingsverband zich nu uit over vier Europese regio's met ongeveer 14,4 miljoen Europese burgers via acht partnerinstellingen in Amsterdam, Edinburgh, Frankfurt, Gent, Helsinki, Lissabon, Oslo en Ostrava. “Met de partners delen we de doelstellingen van het European Universities-initiatief’, aldus Huib de Jong, voorzitter van de College van Bestuur van de HvA. “Door ons netwerk uit te breiden met Lissabon en Ostrava zijn we ervan overtuigd dat U!REKA een goede uitgangspositie heeft om een ​​baanbrekende European University te worden."

Lees meer over de aanvraag van U!REKA bij de EU

Politécnico de Lisboa (IPL)

VSB - Technische Universiteit van Ostrava

Persvragen? Graag contact opnemen met:

HvA: Erik van den Berg

IPL: Carla Ruivo

VSB-TUO: Michaela Vrazelova