Tamara Witschge benoemd tot lector Crossmedia

14 jan 2020 12:18 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam heeft Tamara Witschge per 1 januari 2020 benoemd tot lector Crossmedia. Deze functie was vacant geworden na het vertrek van Harry van Vliet. Tamara Witschge is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), afdeling Media en Journalistiek.

Witschge behaalde haar PhD in 2007 aan de Amsterdam School of Communication Research (Universiteit van Amsterdam). Daarna werkte ze vijf jaar in Groot-Brittannië (University of London en Cardiff University). In 2012 begon ze als Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In 2015 startte haar NWO VIDI-project ‘Entrepreneurship at Work’ bij de RUG. Promovendi zetten daarvoor zelf een journalistiek bedrijf op om zodoende ondernemerschap in het journalistieke werkveld te kunnen onderzoeken.

Uitdagend

Witschge heeft veel zin in haar overstap naar de HvA. “Ik ben overtuigd van het belang van praktijkgericht onderzoek. Door dit soort onderzoek zijn we beter in staat om veranderingen in het medialandschap in kaart te brengen. Onderzoek dat samen met collega’s uit de beroepspraktijk gedaan wordt, verrijkt deze praktijk bovendien direct en is zowel inspirerend als uitdagend.”

Verbindingen

De onderzoekers binnen Crossmedia bestuderen onder meer vernieuwingen in de media, de impact op gebruikers en de rol van digitalisering hierin. “Samen met het team zullen we het onderzoek verder vormgeven”, schetst Witschge de toekomst. “Media spelen een complexe en cruciale rol in de verbinding tussen mensen, culturele instellingen en bedrijven en er is grote behoefte aan inzicht in de optimale vormgeving van inhoud, format en technologie. Hierin staat de ervaring van de gebruiker centraal. Met de snelle ontwikkelingen in het medialandschap is het een spannende uitdaging om onderzoek te doen in dit veld. Binnen het lectoraat onderzoeken we hoe via media verbindingen tot stand komen, in de breedste zin van het woord: tussen burgers, individuen en organisaties.”

Harry van Vliet stond sinds 2013 aan het roer van het lectoraat. Hij heeft zich beziggehouden met onder meer digitale innovaties bij musea, mediawijsheid en crossmedia. Met zijn jaarlijkse Festival Atlas werd hij een autoriteit op het gebied van festivalbeleving. Van Vliet blijft als lector aan de HvA verbonden. Hij zal de hogeschool tijdens de transitie naar kennisinstelling ondersteunen en verder helpen bij de ontwikkeling van het praktijkgericht onderzoek.