Hogeschool van Amsterdam

Scholingsweekend verbindt actieve HvA-gemeenschap

12 nov 2019 12:08 | Studentenzaken

Hoe help je actieve studenten professionaliseren en wat is er nodig om deze gemeenschap samen te brengen? Een weekend waar participeren, verbinden en netwerken centraal staat. Participatie HvA organiseerde op 8, 9 en 10 november bij groepsaccommodatie Zonnewende het Scholingsweekend, waar honderd HvA-studenten aanwezig waren. Met tafelsessies, workshops en activiteiten was er in het Brabantse Sint-Michielsgestel genoeg te beleven.

“Tijdens het Scholingsweekend kunnen studenten verspreid over drie rondes workshops volgen. Het weekend staat in het teken van verbinding en komt terug in alle workshops en activiteiten. Daarnaast zijn er tafelsessies om met de actieve gemeenschap in gesprek te gaan over maatschappelijke thema’s zoals studentenbetrokkenheid en duurzaamheid”, legt Eef de Rijk, projectleider bij Participatie HvA uit. Het doel van het Scholingsweekend is om de actieve HvA-gemeenschap samen te brengen.

Tijn Spierenburg, student van de opleiding Finance & Control , is erg enthousiast over het Scholingsweekend en is voor de tweede keer aanwezig. “De tafelsessies zijn heel interessant omdat je met elkaar meedenkt om de HvA te verbeteren. Ik krijg de kans om mijn ideeën te delen en heb het gevoel dat er daadwerkelijk naar mij wordt geluisterd. Het is een gezellig en leerzaam weekend”, benadrukt de HvA-student. De tafelsessies worden geleid door studenten, experts en Huib de Jong, voorzitter van het College van Bestuur (CvB).

Huib de Jong, voorzitter van het College van Bestuur bij het Scholingsweekend.

Voor ieder wat wils

Naast tafelsessies zijn er workshops zoals ‘Jouw jaarlijkse APK’, ‘Real Life Stratego’, ‘Beter leren falen’ en ‘Hoe divers en inclusief ben jij?’ Het doel van de workshops is dat studenten leren reflecteren op hun eigen gedrag en elkaar beter leren kennen. “Ik vind dat het Scholingsweekend goed is georganiseerd en heb met Hoe divers en inclusief ben jij?, een workshop achter de rug waar ik veel heb geleerd”, zegt HvA-student Lars Nieuwendijk van de opleiding HBO-ICT: Cyber Security , die inmiddels voor het derde jaar op rij deelneemt aan het Scholingsweekend.

HvA-studenten tijdens één van de sportactiviteiten.

Waardevolle gesprekken

Aliya Celik (programmamanager Diversiteit & Inclusie), die samen met Marjolijn Kaak (directeur Studentenzaken) en Sade van Ophem (studentmedewerker bij Participatie HvA) de workshop Hoe divers en inclusief ben jij?, verzorgt is zeer tevreden met de opbrengst. Aliya: “Het thema inclusie zorgt ervoor dat we verbinding houden met onze studenten en de maatschappij. De workshop heeft waardevolle gesprekken opgeleverd. Studenten uit studieverenigingen geven bijvoorbeeld aan dat ze het lastig vinden om bepaalde doelgroepen te bereiken. Het diversiteitspel is een goede manier om op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan over het thema inclusie.”

Scholingsweekend

Het Scholingsweekend is bedoeld voor HvA-studenten die zich actief inzetten voor een opleidingscommissie, bestuur van een studievereniging, medezeggenschapsraad of studentenplatform. Het driedaags event is afgelopen weekend voor de vierde keer georganiseerd door Participatie HvA, dat onderdeel is van de afdeling Studentenzaken. Behalve tafelsessies en workshops kunnen deelnemers meedoen met een pub-quiz en (sport)activiteiten zoals boksen.