Praktijkgericht en fundamenteel onderzoek niet zonder elkaar

HvA'ers op Gala van de Wetenschap

25 nov 2019 00:00 | Afdeling Communicatie

Praktijkgericht onderzoek en fundamenteel onderzoek hebben elkaar nodig als een componist en een muzikant. Dat zei decaan Jean Tillie op het Gala van de Wetenschap, dat op 25 november plaatsvond in de Amsterdamse stadsschouwburg. Ook lector Ondernemerschap Ingrid Wakkee trad er op.

Jean Tillie, naast decaan aan de HvA ook hoogleraar politicologie aan de UvA illustreerde zijn punt aan de hand van zijn onderzoek naar radicalisme. Hij formuleerde een definitie van radicalisme op basis van zes kenmerken. Die behelzen onder meer dat de eigen groep onder vuur ligt, dat het eigen gedachtengoed superieur wordt geacht en dat de eigen elite als verraders worden gezien. Tel daar een trauma, sociaal isolement en een jonge leeftijd bij op en je hebt de kaders van radicalisering te pakken. Daar heeft de praktijk wat aan: de sociaal werkers die met jongeren werken. Zo zijn praktijkgericht en fundamenteel onderzoek complementair aan elkaar. 'De een kan niet zonder de ander.'

Lector Ingrid Wakkee en collega-onderzoekers Juanfra Alvarado Falenzuela en Jeanne Martens. Foto: Bob Bronshoff

Afkeren

Lector Ingrid Wakkee was samen met haar collega-onderzoekers Jeanne Martens en Juanfra Alvarado Falenzuela aanwezig om te vertellen over hun onderzoek naar de manier waarop ondernemers kunnen leren van (dreigende) faillisementen. Iedere maand gaan er 300 ondernemers failliet, maar er wordt tien keer zoveel gepubliceerd over de successen van het ondernemen. Inmiddels hebben de HvA-onderzoekers meer dan 500 ondernemers geïnterviewd. Het onderzoek richt zich op trends in het gedrag van ondernemers waar het slecht mee gaat. De oorzaak ligt vaak in een beperkt zicht op de financiën van de onderneming. Ook keren ondernemers zich af van netwerken als het slecht gaat, terwijl die juist noodzakelijk zijn voor praktische steun. Met ondernemers die wel in contact blijven met hun netwerken, gaat het eerder weer goed.

Nobelprijswinnaar

Het Gala van de Wetenschap is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door het blad New Scientist. Tijdens de avond kwamen tien wetenschappers aan bod, onder wie Nobelprijswinnaar Ben Feringa, Princeton-directeur Robbert Dijkgraaf en hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets.