18 maquettes voor een levendig ArenAPoort gebied

20 nov 2019 17:17 | Afdeling Communicatie

In opdracht van stadsdeel Zuidoost werkten 130 HvA studenten van 7 faculteiten samen creatieve en innovatieve ideeën uit om het gebied ArenAPoort aantrekkelijker en levendiger te maken voor bewoners. De studenten presenteerden hun maquettes in New Metropolis Zuidoost, de dependance van Pakhuis de Zwijger aan het Bijlmerplein.

Lifeline Zuidoost

Het gebied ArenAPoort in stadsdeel Zuidoost wordt de komende jaren heringericht: er komen tot 2030 ongeveer 10.000 woningen bij. Op dit moment is het nog geen aantrekkelijk woon- en verblijfsgebied. Soms is het er stil en verlaten, zonder gezellige horeca waar je graag wilt blijven, op andere momenten zijn er massa’s mensen op de ArenA Boulevard, bijvoorbeeld als Ajax speelt of er een concert is in de Ziggo Dome. Om hier verandering in aan te brengen is het project ‘Lifeline' in Zuidoost in het leven geroepen; een levendige route waar van alles gebeurt – zoals urban sports en speelplekken – met een uitnodigende inrichting van de gebouwen langs de route en met prettige openbare ruimte en leuke parken, zowel overdag als ’s nachts.

Studenten verlevendigen de buurt

De 130 studenten van de minor Managen van Creativiteit en Innovatie werkten samen met Academie van de Stad aan een challenge rond de vraag: Hoe kun je door middel van verbindende activiteiten de bewoners van Amsterdam Zuidoost, de Amsterdamse Poort, zakenmensen en dagjes mensen dichter bij elkaar te brengen? De studenten gingen op verkenning in de buurt, interviewden buurtbewoners en maakten analyses van de omgeving. Na afloop gaven veel studenten aan dat hun visie op Zuidoost totaal veranderd was: “Amsterdam Zuidoost is helemaal niet zo erg als gezegd wordt”.

Helden, veiligheid en talenten op het podium van New Metropolis Zuidoost

Achttien groepen studenten presenteerden hun ideeën in de vorm van zelf ontworpen maquettes aan een de jury en het publiek in de nieuwe dependance van Pakhuis de Zwijger, New Metropolis Zuidoost. Stadsdeel Zuidoost en drie onafhankelijke juryleden beoordeelden de ideeën op drie categorieën: uitvoerbaarheid, creativiteit en 100% Zuidoost. Aan het einde van de dag werden de winnaars per categorie bekend gemaakt.

De studentengroep ArtLine won de categorie ‘100% Zuidoost’. “Wij willen de geschiedenis van Zuidoost en de helden van nu tonen.” (Stefano, 23 jaar)

The Walk Of Light won de categorie ‘creativiteit’. Deze groep wil het onveilige gevoel van buurtbewoners wegnemen door de Lifeline op een creatieve manier te verlichten. “De bekende Nederlanders van nu die opgegroeid zijn in Amsterdam Zuidoost, horen hier een plekje te krijgen.” (Yassine, 23 jaar)

Categorie ‘uitvoerbaarheid’ werd gewonnen door De Talentenhal. Deze groep kwam met het goede idee om een talentenhal op de Lifeline te plaatsen. Een plek waar iedereen, jong en oud, buurtbewoners en bedrijfseigenaren, hun talent of product laten zien. Het mooie aan dit idee is dat de hal uit glazen muren bestaat, dus voorbijgangers kunnen naar binnen kijken. Laat nou net een voetbalscout een van die voorbijgangers zijn… “Talent hoort niet achter gesloten deuren!”

Meer weten over de minor Managen van Creativiteit en Innovatie of over dit project?

Neem contact op met Marcel Jongsma, Coordinator Minor Managen van Creativiteit en Innovatie, m.jongsma@hva.nl.