HvA benoemt Tobias Groot tot Photographer in Residence

15 jul 2019 10:32 | Afdeling Communicatie

Fotograaf en kunstenaar Tobias Groot is in het studiejaar 2019-2020 de Photographer in Residence van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In die rol zal hij bij bijzondere gelegenheden een kunstfoto maken. Ook krijgt de kunstenaar de gelegenheid om zijn werk te exposeren op één van de HvA-locaties. Groot is in juli 2019 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

Jaarlijks kiest een jury van de HvA uit de afstudeerexpositie Fotografie van de Rietveld Academie een aansprekende fotograaf. De keus viel dit jaar op Groot. Hij is gefascineerd door de toenemende rol van artificiële intelligentie (AI) in de maatschappij en door computer-gegenereerde beelden.

Afstudeerproject ‘Scratching the Surface’

In zijn afstudeerproject ‘Scratching the Surface’ vertelt Groot het verhaal van een toekomst zonder mensen waarin een AI-entiteit zonder lichaam de menselijke emoties probeert te begrijpen. Met zijn afstudeerproject toont Groot hoe artificiële intelligentie vragen oproept over de menselijke fysieke en emotionele wereld. De jury is onder de indruk van de verschillende technieken en de visuele presentaties die Tobias heeft gegeven. De kunstwerken zijn visueel erg mooi en indrukwekkend. Groot is een kunstenaar van de 21ste eeuw die past bij de HvA. De hogeschool inspireert studenten om met creatieve oplossingen en duurzame innovaties aan de toekomst te werken: Creating Tomorrow.

De jury bestond uit Huib de Jong (voorzitter College van Bestuur HvA), Gerdie Limonard (hoofd Bibliotheek HvA), Ruben Neuhaus (studentassessor HvA) en Tana Nguyen (griffier HvA).

Kunstcollectie

Het is bij de HvA gebruikelijk dat bestuurders die afscheid nemen of een belangrijk jubileum vieren, een kunstfoto cadeau krijgen. Om die traditie te versterken is het concept van de Photographer in Residence bedacht, waarin sinds 2015 wordt samengewerkt met de Gerrit Rietveld Academie.

Eén exemplaar van het kunstwerk wordt geschonken aan de persoon die uit dienst treedt of jubileert, een tweede exemplaar wordt opgenomen in de HvA-kunstcollectie. Zo kan de HvA een uniek cadeau aanbieden en wordt de eigen kunstcollectie aangevuld met origineel werk van een jonge, in Amsterdam opgeleide kunstenaar. Daarnaast krijgt de kunstenaar de mogelijkheid om een expositie te houden in een van de HvA-gebouwen. De kunstenaar krijgt daarmee de kans een nieuw publiek te bereiken.

Expositie

Werk van eerdere fotografen verbonden aan de HvA is te zien in een permanente expositie op de eerste verdieping van het Wibauthuis.

Uit de collectie ‘Scratching the Surface’