Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten helpen Amsterdammers met belastingaangifte

Komende weken organiseren HvA'ers door de hele stad belastingspreekuren

13 mrt 2019 16:20 | Afdeling Communicatie

Traditiegetrouw helpen ook dit jaar studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bewoners met hun belastingaangifte. Dat gebeurt op meerdere plekken in de stad. De gratis hulp is niet alleen mooi meegenomen voor wie daar behoefte aan heeft, ook de studenten zelf hebben er profijt van. “Het levert studiepunten op, maar het geeft vooral voldoening iets te kunnen betekenen voor een ander.”

Vanaf morgen, 14 maart, komen de eerste HvA-studenten in actie in Amsterdam Noord. Daar gaan in de Openbare Bibliotheek op het Waterlandplein de OBA-belastingdagen van start die daarna nog drie keer op andere OBA-locaties in de stad te bezoeken zijn.

De spreekuren zijn niet bedoeld voor vermogende Amsterdammers of ondernemers, maar voor stadgenoten die de gratis hulp echt nodig hebben, zegt coördinator en HvA-docent Recht Lilian Stuger-Kembel.

Koudwatervrees

De studenten die de komende weken in de bibliotheken te vinden zijn maken deel uit van Het Juridisch Spreekuur (HJS) van de HvA dat onder begeleiding staat van Stuger-Kembel.

Zij ziet dat veel studenten op eigen initiatief voor een tweede of derde keer meedoen "omdat ze echt iets kunnen betekenen voor een ander." "Er zijn zoveel mensen met koudwatervrees voor de belastingaangifte. Vaak valt er een last van hun schouders als ze bij ons op spreekuur komen. De studenten zien dat ook. Dat geeft voldoening.”

Complexe vragen

Bovendien dwingt het vragenvuur van bewoners de studenten hun kennis up-to-date te houden. Ze volgen een opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening of HBO Rechten en geven de Amsterdammers ter plekke advies of verwijzen - bij hele complexe vragen of kwesties - door naar één van de samenwerkingspartners van de HvA, zoals een advocatenkantoor, Dynamo, wijksteunpunt WOON! of Civic.

"Soms komt er iemand binnen met een tas vol rekeningen. Dat is dan eigenlijk een schreeuw om hulp. Maar gelukkig kunnen we dan doorverwijzen," zegt Stuger-Kembel.

BOOT

Ook bij de HvA-buurtwinkels voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling – kortweg: BOOT – vinden volgende week speciale belastingspreekuren voor buurtbewoners plaats. Zij worden op dinsdag 19 maart geholpen door studenten van de opleiding Financial Service Management.

Projectmanager Hannah Simonse verwacht dan zo’n 50 Amsterdammers op de BOOT-locaties in Nieuw-West en Zuid-Oost.

Binnenlopen

Op de BOOT-locatie in Oost kunnen buurtbewoners overigens ook gewoon binnenlopen op het reguliere spreekuur als ze hulp willen bij de belastingaangifte. Dat kan iedere dinsdagmiddag tussen 13:00-17:00 uur.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Er volgen nog belastingspreekuren in de OBA op het Bijlmerplein op 28 maart, in Osdorp op 11 april en in Slotermeer op 25 april.

HJS is met uitzondering van de OBA-Belastingdagen dagelijks open van 09:00-17:00 voor buurtbewoners, maar ook HvA-studenten/medewerkers kunnen bij HJS terecht voor het stellen van juridische vragen. Wil je langskomen om alsnog aangifte te doen dan moet wel eerst een afspraak worden gemaakt.

Contactgegevens HJS:
Muller-Lulofshuis, Ruimte 02A08
Wibautstraat 5a
1091 GM Amsterdam
06-2115 8882
hjs@hva.nl