Hogeschool van Amsterdam

Rector Geleyn Meijer leest voor bij Bonusklas

HvA-Rector op bezoek bij verschillende HvA-projecten in Nieuw West

24 jan 2019 12:54 | Afdeling Communicatie

‘Weten jullie wie Harry is?’ vroeg rector Geleyn Meijer aan de kinderen van de Bonusklas. Gisteren, tijdens de start van de nationale voorleesdagen, bezocht hij verschillende HvA-projecten in Nieuw West, waaronder de Bonusklas. Hier kunnen kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben na schooltijd terecht.

De Bonusklas is een project van BOOT, Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling. Bij BOOT zetten HvA-studenten vanuit verschillende faculteiten hun kennis in om bewoners uit de Amsterdamse wijken te helpen met grootstedelijke problemen. 

Vanuit meerdere ruimtes in wijkcentrum de Kandelaar klinkt er gezellig geroezemoes en zijn HvA-studenten bezig met activiteiten in kleine groepen. De kinderen proberen er spelenderwijs hun taalachterstand in te lopen. ‘Hoe weten deze kinderen dat de HvA hier de Bonusklas heeft?’ vraagt de rector zich af. Derdejaars HvA-student Justin Maarten antwoordt dat HvA-studenten actief ouders aanspreken op het schoolplein en zelfs op straat. Soms ook stimuleert een docent een leerling om naar de Bonusklas te gaan.


Tijdens het gesprek ligt het boek Een huis voor Harry al op tafel, het prentenboek dat centraal staat tijdens de nationale voorleesdagen. Dan is het moment daar. Zestien kinderen zitten in halve cirkels klaar om te luisteren naar ‘die onbekende man’ die zich voorstelt als Geleyn, ‘Moeilijke naam hè?’ Dat beamen ze, maar het ontgaat ze wie hij nu eigenlijk is. Het boek is ze al wel bekend. Maar gedurende de tien minuten die Meijer hen voorleest, vragen stelt en de illustraties uit het boek laat zien, blijven ze geboeid luisteren.

Keukentafel

Eerder op de middag hebben Daniël Haverkort, programmamanager, en Mieke Ruiter projectleider Jeugd & Educatie de rector ontvangen op de BOOT-locatie Bernard Loderstraat. Hier helpen studenten wijkbewoners met bijvoorbeeld belasting- of opvoedingsvragen. Haverkort, betrokken bij BOOT sinds het ontstaan 10 jaar geleden, praatte de rector samen met zijn collega Ruiter verder bij over de verschillende programma’s van de andere BOOT-locaties, zoals de Keukentafel. Bij de Keukentafel gaan HvA-studenten langs bij gezinnen en geven adviezen over het belang van een rustige werkplek en het oefenen van de woordenschat. Ruiter vertelde de rector verder over het thema Gezondheid, Zorg en Sport waarbij studenten zich richten op het belang van voeding en bewegen binnen de Amsterdamse wijken.

In dit kader bezocht de rector ook de speeltuin op het Paul Scholtenplein. De nieuwe attributen in deze speeltuin zijn bedacht door HvA-studenten. BOOT-coördinator Mirtele Snabilie begeleidde de groep studenten bij hun opdracht voor de minor Global Health. Die gingen in gesprek met de buurtbewoners en peilden hun behoeften. De toestellen zijn, in samenspraak met de gemeente Amsterdam, zó gekozen dat de kinderen op verschillende manieren worden uitgedaagd.

Buurtbewoner Chenni is blij met deze vernieuwing: hij weet nu waar zijn kinderen zijn. Die zwerven niet meer door de wijk. De speeltuin, gelegen in een kinderrijke buurt, is op steenworp afstand van hun huis en zijn kinderen zijn er nu dagelijks te vinden.

Meer informatie: