Anne Frank op Amstelcampus trekt de aandacht

Oud watergemaal tijdelijk decor voor straatkunstenaar uit Münster

24 aug 2018 14:05 | Afdeling Communicatie

Een levensgrote wandschildering van Anne Frank in popart-stijl had afgelopen week veel bekijks op de hoek van de Wibautstraat en de Mauritskade. Op dit braakliggende terrein van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) wordt eind van het jaar begonnen met de bouw van het nieuwe Conradhuis. Tot die tijd is het werk van de Duitse graffiti artiest Philipp Scharbert er te zien.

Scharbert legde afgelopen woensdag samen met collega's van streetartcollectief Lackaffen de laatste hand aan de wandschildering. En dat bleef niet onopgemerkt, want ook de stad is daarmee een levensgroot schilderij van Anne Frank rijker.

Verliefd

Tegenover Het Parool omschrijft de Duitser zijn motivatie als volgt: "Ik wil zo graag kunst maken in Amsterdam dat ik het geld dat ik in Duitsland verdien, gebruik om dit te financieren." Naar eigen zeggen is hij verliefd op Amsterdam en verdient Anne Frank het om gezien te worden.

Omgevingsmanager Anne van den Eijnden van de HvA gaf Scharbert toestemming om het oude gemaal te beschilderen maar had geen invloed op het uiteindelijke ontwerp. Zij werd in maart van dit jaar benaderd door Scharbert die het grijze gebouwtje vlak daarvoor had gespot in zijn zoektocht naar een geschikte locatie om zijn droom te realiseren.

De mensen van Lackaffen pronken met het eindresultaat

Hoewel Van den Eijnden in eerste instantie liever gezamenlijk tot een ontwerp was gekomen, waarin een link werd gelegd met de HvA, zag ze uiteindelijk geen kwaad in de wensen van Scharbert. "Het was dit of niets, ze boden het gratis aan en soms moet je dingen gewoon laten gebeuren," redeneerde Van den Eijnden.

Etalage

Voorheen werd het gemaal gebruikt als etalage voor een studentenproject van het Medialab van de HvA, waarbij ledverlichting werd gebruikt. Maar door de werkzaamheden op het terrein was dat niet te onderhouden, zegt Van den Eijden. Wat dat betreft kwamen de straatkunstenaars uit Münster op het juiste moment. "De omgeving knapt er enorm van op."