Hogeschool van Amsterdam

Studenten Product Design presenteren prototypes lampen

28 mei 2018 00:00 | Afdeling Communicatie

Wie vorige week de corridor achter het Auditorium in de Leeuwenburg bezocht, trof daar een pop-up tentoonstelling van bijzondere lampen. Eerstejaars studenten Product Design ontwierpen de lampen voor het vak 'Dimensie'.

2D naar 3D

De opdracht komt elk jaar terug in het eerste jaar van de Product Design opleiding. Docent Ester Steenwinkel: ‘Voor de opdracht “Van 2D naar 3D” moeten de studenten een prototype voor een lamp ontwerpen uit een 2d materiaal en vervolgens uitvoeren met gebruikmaking van de lasersnijder. Ze kunnen polypropyleen, dun hout of papier als materiaal kiezen. Bovendien mogen ze geen lijm, tape of andere bevestigingsmaterialen gebruiken. Verder moet de lamp reproduceerbaar zijn, en kun je extra punten scoren met duurzaamheid en efficiënt materiaalgebruik.’ Twee van de tentoongestelde lampen zijn gemaakt van afwijkend materiaal. Dat kan ook, maar ‘dan moest je wel met hele goede argumenten komen’, aldus Steenwinkel.

Leer-effect

Een van de studenten die de docenten wist te overtuigen is Julia van de Wetering (foto onder links). Zij maakte haar prototype van leer. “Bij dit project was het essentieel om veel modellen te maken. Omdat ik hiervoor geen leer kon gebruiken moest ik op zoek naar een ander, goedkoper materiaal wat wel het effect van leer heeft. Door modellen te maken van vinyl kon ik het effect van leer nabootsen zonder elk model van leer te maken”, aldus Julia. De kostenbesparing die dit opleverde zorgde ervoor dat haar docenten haar materiaalkeuze goedkeurden.

Wat kost die lamp?

Ook onderdeel van de opdracht was het berekenen van een verkoopprijs. Wie bij het zien van een lamp dacht “die moet ik hebben” kon dus meteen een bestelling plaatsen. Steenwinkel: "De studenten nemen ze zelf in productie. De meesten hebben al een aantal bestellingen". De leerroute Product Design is onderdeel van de Bachelor Engineering bij de Faculteit Techniek.