Hogeschool van Amsterdam

Succesvolle HvA pop-up store Spott. blijft open tot 1 juni 2018

27 mrt 2018 00:00 | Afdeling Communicatie

Een van de vijf beste pop-up stores van Amsterdam, zo wordt de pop-up store Spott. in lokale media genoemd. De winkel in de Czaar Peterstraat is anders dan de gemiddelde pop-up store, want de zaak ligt vol innovatieve producten van student-ondernemers, en wordt daarnaast gerund door vijf studenten van de minor Ondernemerschap. De winkel trekt zoveel bekijks, dat deze nu een vervolg krijgt: onder de nieuwe naam Spott.2.0 opende inmiddels voor een tweede termijn, met een nieuw studententeam aan het roer. Om dit luister bij te zetten is er op 20 april aanstaande een pers event in de winkel, met DJ, een goochelaar en een mystery guest als gastspreker.


Hippe Designwinkel

Als je afgaat op het bescheiden naambordje aan de gevel zou je een klein winkeltje verwachten. Maar niets is minder waar: Spott.2.0 beslaat de begane grond van twee panden en doet qua uitstraling niet onder voor een hippe designwinkel.

Je vindt er een scala aan producten ontwikkeld door HvA-studenten en -alumni. Sommige daarvan staan al stevig in de markt; de milieuvriendelijke tandenborstels van Next Brush bijvoorbeeld liggen behalve bij Spott. bij meer dan 250 andere verkooppunten in Nederland.

Mariette Fehmers is docent Commerciële Economie en vanaf het begin als projectleider betrokken bij Spott. “Het mooie is dat alle producten een verhaal hebben: ze zijn duurzaam, biologisch en/of handgemaakt”, aldus Fehmers. Op dit moment liggen er ruim 25 producten in de winkel, waaronder accessoires van zalmleer, industriële lampen, kleding en handgemaakte sieraden.

Hulp van HvA Leveranciers

De originele producten en de formule van de winkel zijn niet onopgemerkt gebleven. De winkel loopt zo goed, dat de pop-up store niet verdwijnt, maar opnieuw haar deuren opent. “De winkeliersvereniging Czaar Peterstraat benaderde de HvA vorig jaar met de vraag of wij iets konden doen met een leegstaand winkelpand in de straat. Zo is het idee voor de pop-up store ontstaan. Ik ben met het eerste team studentondernemers keihard aan de slag gegaan om de winkel er zo professioneel mogelijk te laten uit zien. Mede dankzij de hulp van de faculteit Techniek, die ons materialen leverde voor de inrichting, en vaste leveranciers van de HvA (de interieur architect van Cormet ontwierp de inrichting voor ons) is dat goed gelukt.” De doorstart voelt als een beloning voor deze inspanning. “Het zou erg zonde zijn als we na één termijn alweer hadden moeten sluiten”, aldus Fehmers.

Geslaagd Concept

Spott.2.0 is sinds de opening in oktober vorig jaar een platform waar de studentondernemers ‘in het echt’ hebben geleerd om een bedrijf te runnen en hun producten te verkopen, en is daarmee een ideale leeromgeving voor de minor Ondernemerschap. Het nieuwe team staat te popelen om ook van de tweede termijn een succes te maken, zegt Fehmers: ‘Met de mooie winkel, exclusieve producten en het enthousiaste team heb ik daar alle vertrouwen in.’

Meer informatie