Hogeschool van Amsterdam

Deze HvA-alumnae zetten zich in voor vrouwen en meisjes

8 mrt 2018 15:05 | Afdeling Communicatie

Internationale vrouwendag staat in het teken van solidariteit met vrouwen wereldwijd. Deze drie HvA-alumnae hebben tijdens en na hun studie hun werk gemaakt van het versterken van de eigen kracht van meisjes en vrouwen.

Rechts Roxanne “Rocky” Hehakaija, alumna Communicatie

Roxanne “Rocky” Hehakaija: straatvoetbal voor meiden

Oud-HvA-student Roxanne Hehakaija, ook wel bekend als ‘Rocky’, is internationaal een bekend gezicht. Ze is namelijk het enige vrouwelijke lid van The Legends, het beste straatvoetbalteam ter wereld. Tijdens haar opleiding Communicatie aan de HvA voetbalde Rocky al op het hoogste niveau; daarnaast liep ze stage en werkte ze bij communicatiebureaus. Die communicatie-ervaring combineerde zij met haar grote liefde, straatvoetbal, en samen met HvA-alumnus Philip Veldhuis richtte zij stichting Favela Street op. Deze stichting biedt jongeren, vooral meisjes en jonge vrouwen via het straatvoetbal een alternatief en een veilige haven in sloppenwijken van onder meer in Port-au-Prince en Rio de Janeiro.

Jonge vrouwen kunnen via het programma trainer worden. In die rol organiseren zij allerlei acties voor hun gemeenschap, en worden zij een rolmodel voor andere meisjes. In Brazilië startten Rocky en Philip met één meisje in het straatvoetbalteam; inmiddels lopen er via Favela Street 80 vrouwen rond die als straatvoetbaltrainer hun wijk vooruithelpen.

Pari Ibrahim, alumna HBO-Rechten


Pari Ibrahim strijdt voor Yezidi-vrouwen

HvA-alumna Pari Ibrahim rondde onlangs HBO Rechten aan de HvA af. Binnen haar opleiding gooide ze hoge ogen, maar ook wereldwijd is ze inmiddels een boegbeeld, als voorvechter van de rechten van Yezidi-vrouwen en meisjes. Toen IS in 2014 Noord-Irak aanviel en een slachting aanrichtte onder de Yezidi’s, kwam Pari onmiddellijk in actie en organiseerde demonstraties voor EU-gebouwen. Pari kaartte de situatie aan op een vergadering van de VN in Genève en zette de Free Yezidi Foundation op, een stichting die humanitaire hulp biedt aan de zwakste leden van de Yezidi-gemeenschap, met name misbruikte vrouwen en meisjes. Op BBC World vroeg Pari er aandacht voor dat meisjes dagelijks verkracht worden. Voor een uitzending van Brandpunt reisde ze naar de berg Sinjar en vluchtelingenkampen en bracht vrouwen en meisjes daar in contact met een traumapsycholoog.

Pari volgt nu de pre-master Rechten aan de UvA; daarnaast zet ze haar werk voort als directeur van de Free Yezidi Foundation.

Foto: Amref

Brit Schram: meisjesbesnijdenis tegengaan met Amref Flying Doctors

Tampons en maandverband in Afrika produceren, dat was het ondernemingsplan dat Brit Schram als student Sport, Management en Ondernemen tijdens haar studie bedacht met twee medestudenten. Uiteindelijk zaten er te veel haken en ogen aan het project, genaamd Ladylift, zoals het bijkomend afval. Toch wist Brit hierdoor dat zij wilde werken in de ontwikkelingssamenwerking, en dan met name gericht op vrouwen. Ze werkt nu bij Amref Flying Doctors, waar ze evenementen organiseert om aandacht en geld in te zamelen voor projecten rond vrouwenemancipatie in Afrika, zoals onlangs de mountainbiketocht Africa Classic. Daarmee draagt Brit bij aan het Amref-project om meisjesbesnijdenis tegen te gaan bij de Masai. Door dorpsoudsten, schoonfamilie en ouders en de meiden zelf uitgebreid voor te lichten, maken nu meer Masai-meisjes hun school af. Naast lichamelijke complicaties heeft besnijdenis namelijk tot gevolg dat meisjes jong trouwen en kinderen krijgen. Die cirkel wordt nu doorbroken. Brit werkt vanuit Nederland, omdat Amref met lokale medewerkers en rolmodellen werkt.