Hogeschool van Amsterdam

HvA maakt designproducten van textielresten

19 okt 2017 16:00 | Afdeling Communicatie

HvA-studenten en –onderzoekers hebben textielafval van de bedrijven Starbucks, Ahrend en Sympany een nieuwe bestemming gegeven: zij ontwierpen uit de restjes stof onder meer koffietafels, armleuningen, lampen en iPad-hoezen.

Lapjes, oude juten zakken en flodders belanden meestal in de afvalbak. Kantoorinrichter Ahrend, koffieketen Starbucks en kledinginzamelaar Sympany hebben bergen van dit textielafval. Deze bedrijven zochten een duurzame oplossing hiervoor, om hun eigen ‘voetafdruk’ te verminderen.

Die is er: onderzoekers van HvA-onderzoeksprogramma Urban Technology hebben nieuwe producten ontworpen uit de stofresten die de bedrijven ter beschikking stelden. Het resultaat: een nieuwe collectie, met onder meer een aktetas, geluiddempende panelen, een koffietafel en terrasstoel. Die ontwerpen presenteerden de HvA’ers onlangs aan de drie opdrachtgevers bij het eindevent van het project RECURF (‘Re-using circular urban fibres and biobased plastics in urban products’).

Plastic uit de patatindustrie

De HvA-onderzoekers en studenten van de opleiding Engineering: Product Design hebben de ‘afvallapjes’ daarvoor allereerst gemengd met biobased composieten, plasticsoorten die gemaakt worden uit bijvoorbeeld de aardappelschillen van de patatindustrie. Door deze ‘brei’ verder te bewerken en te verwarmen konden zij dit vervolgens tot stevige, nieuwe vormen persen en printen.

Een aktetas van jute en PLA (biologisch afbreekbaar plastic)

Aktetas en iPad-hoes

De studenten maakten op deze manier gebruiksvoorwerpen, zoals een aktetas gemaakt van jute gemengd met biobased composieten, en een iPad-hoes, van een zacht, viltachtig materiaal. Een groep studenten maakte zelfs vinnen van biocomposiet voor onder een surfplank: bestand tegen de elementen én minder milieubelastend als deze afbreken.

Koffietafel voor Starbucks, gemaakt van juten zakken

Kledingbakken en koffiezakken

Voor iedere opdrachtgever maakten de HvA'ers specifieke producten, die het bedrijf in haar lijn kan opnemen. Daarvoor werden de eigen stofresten gebruikt.

Zo houdt Ahrend veel stroken stof over nadat zittingen en rugleuningen zijn bekleed. Koffieketen Starbucks leverde juten zakken, waarin koffiebonen hebben gezeten. En Sympany, bekend van de kledingbakken op straat, leverde denimresten.

Voor Ahrend ontwierp HvA-onderzoeker Mark Lepelaar een nieuwe armlegger voor bureaustoelen. Door de mengingen - de stroken stof met bioplastic- lijkt deze wel van ouderwets bakeliet. Maar dan plantaardig en afbreekbaar. De leuning is sterker dan het standaard plastic exemplaar en voelt wat warmer aan.

Van de juten koffiezakken van Starbucks maakten de studenten en onderzoekers een koffietafel. In het tafelblad zijn de nerven van het jute nog goed te voelen. De geupcyclede tafels zijn een duurzaam alternatief voor de huidige houten tafels in de koffiezaken. Daarnaast hebben de HvA-studenten de juten zakken verwerkt in kleurrijke hanglampen, waardoor het licht diffuus schijnt.

De surfvinnen die HvA-studenten maakten van denimresten (Sympany)

Geluiddempers van jeans

Kledinginzamelaar Sympany haalt uit de kledingcontainers op straat eerst de bruikbare kleding, die naar (vintage) winkels gaat. Wat overblijft, verdwijnt dan onzichtbaar in vulling van bijvoorbeeld kussens. De HvA’ers maakten voor Sympany geluiddempende schermen van de overgebleven restjes denim. Wanneer de panelen in een gehorige ruimte hangen, zoals een café, verbetert de akoestiek.

Raak-award

RECURF is genomineerd voor de RAAK-award van Regieorgaan SIA . De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Stemmen kan via Facebook .

RECURF is ook genomineerd voor de HvA Research Awards .

De HvA gaat de prototypes van RECURF in vervolgonderzoek RECURF-UP uitwerken: zij gaan de producteigenschappen verbeteren, de productie digitaliseren en deze aanpassen aan de klantwensen.

RECURF is een onderzoeksthema van HvA Urban Technology , waarin gekeken wordt naar hergebruik van producten, lokale afval- en retourlogistiek en circulaire bouw.

Lees meer