Hogeschool van Amsterdam

Business School van de HvA ontvangt internationaal keurmerk

Als eerste Nederlandse hogeschool

15 sep 2017 15:31 | Afdeling Communicatie

De HvA heeft deze week als eerste Nederlandse hogeschool het internationale EPAS-keurmerk ontvangen, dat wereldwijd wordt verstrekt aan business schools van hoog niveau. Het keurmerk is gegeven voor de twee bacheloropleidingen International Business and Management Studies en International Business and Languages van de Amsterdam School of International Business (AMSIB) van de HvA.

Het EFMD Programme Accreditation System (EPAS) erkent wereldwijd de kwaliteit van internationale bedrijfs- en managementopleidingen. Business schools met zo’n accreditatie, zoals de Universiteit van Antwerpen, het Boston University Metropolitan College en Peking University HSBC, worden geroemd voor hun academische uitgangspunten en het niveau van de dienstverlening. Om erkend te worden door EPAS ondergaan opleidingen een strenge beoordeling. De commissie neemt de aanmeldingsprocedure, de school en de campus stevig onder de loep. Ze bevragen onder andere studenten en kwaliteitszorgmedewerkers, maar ook personeel van facility services.

Geen doel op zich

Deze internationale accreditatie erkent de kwaliteit van het onderwijs, het onderzoek en de aansluiting op de arbeidsmarkt. “Accreditatie is geen doel op zich, maar een middel naar onze hogere doelen”, aldus John Sterk, Dean van AMSIB. “Het helpt ons om de HvA beter te positioneren in het internationale hogeronderwijsveld en het houdt ons relevant. De accreditatie vraagt van ons om scherp naar de kwaliteit en de meerwaarde van ons onderwijs voor studenten en de hele community te blijven kijken.”

Nieuwe partners

Een internationale accreditatie kan directe voordelen voor studenten hebben. Het wordt voor de hogeschool makkelijker om huidige partners te behouden en nieuwe aan te trekken. Deze samenwerkingsverbanden bieden studenten de mogelijkheid om in het buitenland te studeren aan gerenommeerde universiteiten. Die mobiliteit zal zelf ook weer internationale studenten aantrekken, die bijdragen aan de ‘international classroom’.  Voor de faculteit zijn er ook voordelen. Hoe meer internationale partners, hoe makkelijker het wordt voor medewerkers om aan internationale uitwisselingen mee te doen, waarbij zij zich professioneel verder kunnen ontwikkelen.  

De opleidingen zijn geaccrediteerd tot 2020, waarna er opnieuw een accrediiatie wordt aangevraagd.