Lowlanders in rij voor alcoholsimulatie-test HvA-onderzoekers

Impressie onderzoek valpreventie HvA op Lowlands Science 2017

19 aug 2017 13:28 | Afdeling Communicatie

Al op de eerste dag van Lowlands 2017 weten duizenden festivalbezoekers de proeven en onderzoeken te vinden van Lowlands Science. Vrijwillig tekenen zij in om te baden in een koud zwembad, om daarna bloed te laten afnemen (Radboudumc) of laten zij hun plankenkoorts meten door op te treden in een tent vol onbekenden. Ook voor het onderzoek van het lectoraat Digital Life van de HvA staan vrijdag al rijen. De proefpersonen voeren met een alcoholsimulatiebril op beweegtesten uit, en dragen daarmee bij aan een onderzoek naar valpreventie voor ouderen.

HvA-onderzoeker Aukje de Vrijer van het lectoraat Digital Life leidt dit onderzoek, waarbij bezoekers eerst zonder en vervolgens met een alcoholsimulatiebril op een loop- en balanstest uitvoeren.

Deelnemers moeten eerst de voorwaarden en waarschuwingen lezen: als je wagenziekte hebt of last heb van duizeligheid, dan kan de alcoholsimulatiebril een heftige ervaring zijn. Ook moeten de deelnemers eerst een blaastest doen, want met te veel drank op wordt het zwalken onverantwoord.

De resultaten van al deze proefpersonen gebruiken Aukje en haar mede-onderzoekers om een goede meetmethode te ontwikkelen om afwijkende beweegpatronen van ouderen te herkennen, om valpartijen te helpen voorkomen.

HvA-onderzoeker Ahmed Nait Aicha neemt eerst blaastest af bij de deelnemers

'Als je veel alcohol op hebt, dan werkt de coördinatie van je bewegingen en ook je balans minder goed,' legt Aukje uit. Dat wil niet zeggen dat de dronken mensen dezelfde soort bewegingen maken als een oudere die valt. 'Het gaat erom dat we de meetmethode verbeteren. Met de data die we deze drie dagen verzamelen, kunnen we ervoor zorgen dat de 3D-sensor die we gebruiken in de toekomst standaard afwijkingen in het beweegpatroon herkent.'

Looptest met alcoholsimulatiebril

De balanstest: de deelnemer moet 15 seconden stil blijven staan, met een virtuele slok op

HvA-student Oefentherapie Wesley Teunissen (ook HvA Social Reporter) laat bezoekers buiten een parcours afleggen met en zonder alcoholsimulatiebril

Onderzoeker Yanti Slaats licht het onderzoek toe aan proefpersonen

Lowlands Science

Onderzoeker Aukje de Vrijer (l) met Martje van Ankeren (Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA)

Als een proefpersoon de test uitvoert, dan laat het beeldscherm erachter een bewegende harkenpop zien, het skelet van de proefpersoon. De Kinect 3D-sensorcamera registreert namelijk de positie van de gewrichten van de persoon die beweegt. Deze camera voor spelcomputers kost 'slechts' 150 euro. Dat is een habbekrats in vergelijking met de dure sensorssystemen (vanaf 20.000 euro) die nu gebruikt worden om valrisico bij ouderen te meten.

Natuurlijke omgeving

De onderzoekers van Digital Life HvA willen met de verkregen data ervoor zorgen dat deze Kinect-camera in de toekomst kan worden ingezet om afwijkingen in het beweegpatroon van ouderen te detecteren. Het voordeel van dit systeem is dat het in de natuurlijke omgeving van ouderen kan worden geplaatst, en dat de oudere zelf geen sensoren op het lichaam hoeft te dragen (zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld versnellingsmeters).