Hogeschool van Amsterdam

Publieksprijs AMSIA gaat naar loopband voor IC-patiënten HvA/AMC

Lector Marike van der Schaaf en onderzoeker Juultje Sommers winnen Audience Award

22 jun 2017 12:05 | Afdeling Communicatie

Een speciale loopband moet intensive care-patiënten in een vroeg stadium helpen revalideren, terwijl zij nog verbonden zijn met het infuus en de beademing. Met deze innovatie wonnen Marike van der Schaaf, lector Revalidatie Acute Zorg bij de HvA en het AMC, en haar collega-onderzoeker Juultje Sommers gisteravond de publieksprijs van de jaarlijkse Amsterdam Science & Innovation Award.

Van der Schaaf en Sommers ontvingen als publieksfavorieten een cheque van €2.500 uit handen van VU-rector Vinod Subramaniam. De rector benadrukte dat dit onderzoek en het prangende onderwerp ervan het publiek duidelijk enorm aanspreekt.

De Amsterdam Science & Innovation Award gaat jaarlijks naar het meest innovatieve idee van een van de Amsterdamse kennisinstellingen. Het publiek kon een stem uitbrengen op een van de tien finalisten voor de Audience Award. In totaal hebben 2500 mensen een stem uitgebracht, en het project van Van der Schaaf en Sommers kreeg de meeste stemmen.

Vroeg en voorzichtig bewegen

De loopband voor de intensive care (IC) is ontwikkeld om IC-patiënten in een vroeg stadium te laten bewegen, op een voorzichtige manier, zodat lichamelijke en geestelijke klachten zoveel mogelijk worden teruggedrongen. Van der Schaaf en Sommers willen de IC-patiënten bij voorkeur laten oefenen terwijl zij nog aan de beademing en het infuus liggen.

Speciaal voor deze doelgroep, die maar een klein beetje spierkracht heeft en heel voorzichtig moet worden getraind, hebben zij de loopband ontwikkeld, die de patiënt gewichtloos ondersteunt, onder andere door een parachutetuig met katrollen. “Het weer kunnen lopen geeft hoop en biedt perspectief om naar huis te kunnen”, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers hopen dat dit de patiënten fysiek en mentaal sterker zal maken. Dit willen zij de komende tijd bewijzen in een groot onderzoek, waarbij een groep IC-patiënten traint met de loopband wordt vergeleken met een controlegroep.

“Het is ongelooflijk hoeveel reacties we krijgen van allerlei zorgprofessionals en voormalig patiënten. Er is veel interesse voor onze uitvinding,” zegt Marike van der Schaaf. “Intensive Care-afdelingen uit binnen- en buitenland melden zich ook spontaan aan om aan het onderzoek mee te doen. We zijn zelf erg enthousiast omdat we zulke prachtige resultaten en enthousiaste patiënten zien.”

Nu de veiligheid van de loopband is aangetoond, wordt er door de HvA en het AMC een onderzoek uitgevoerd om de effectiviteit ervan aan te tonen. HvA-docent Fysiotherapie Robin Kwakman zal dit onderzoek als promotietraject gaan uitvoeren.

De hoofdprijs van de jaarlijkse Amsterdam Science & Innovation Award ging gisteren naar Nathalie de Vent and Joost Agelink from Rentergem van de Universiteit van Amsterdam. Hun onderzoek naar “Advanced Neuropsychological Diagnostics Infrastructure (ANDI)", een online infrastructuur die de neuropsychologische diagnostiek moet verbeteren. Dit idee werd door de jury gekozen als het meest innovatieve idee van alle Amsterdamse kennisinstituten.

De High Potential Award, de aanmoedigingsprijs, ging naar Kenneth Chin van het AMC. Chin bedacht een lichttechniek waarmee je zenuwen tijdens een operatie zichtbaar maakt, zodat ze niet worden beschadigd.

De AMSIA wordt georganiseerd door IXA, Innovation Exchange Amsterdam, dat onderzoekers helpt hun onderzoek naar de markt te brengen.
In totaal deden tien finalisten mee aan de finale. Namens de HvA stonden nog twee kandidaten op het podium: Bauke Bakker van het MediaLAB zijn idee SHHH! tegen geluidsoverlast, en Margriet Pol presenteerde app I-ACT tegen depressie.