Hogeschool van Amsterdam

Internationale smeltkroes verhoogt kwaliteit HvA-onderwijs

300 'tijdelijke' HvA'ers arriveren op Schiphol

1 feb 2017 15:19 | Afdeling Communicatie

Vandaag landen ruim 700 internationale studenten op Schiphol, met als studiebestemming de UvA of de HvA. Sommigen hebben een halve wereldreis achter de rug, vanuit Japan, Vietnam of Brazilië. Zo’n 300 van deze studenten gaan dit semester aan de HvA studeren. Het aantal internationale studenten aan de HvA stijgt de laatste jaren gestaag. Dat is goed voor de kwaliteit van het onderwijs, en HvA-studenten doen internationale vaardigheden op in de eigen klas.

De HvA is een ware smeltkroes: in totaal zijn op de hogeschool meer dan 90 nationaliteiten vertegenwoordigd. De 300 nieuwkomers die vandaag in Amsterdam arriveren, maken deel uit van een grotere populatie van internationale studenten aan de HvA. Naast deze tijdelijke uitwisselingsstudenten volgen al zo’n 1300 buitenlandse studenten een volledige hbo-opleiding aan de hogeschool. Hun aantal is de laatste jaren licht gestegen.

Onderwijs krijgt ‘boost’

Die aanwezigheid van buitenlandse studenten op de HvA is een goede zaak, zegt HvA-senior beleidsadviseur Internationalisering Erik van den Berg: “Doordat Nederlandse HvA-studenten en internationale studenten bij elkaar in de klas zitten, doen beide groepen ervaring op met andere culturen en gaat het niveau van het onderwijs omhoog. De studenten in zo’n ‘international classroom’ krijgen les in het Engels, en werken nauw samen aan opdrachten. Studenten doen daardoor zowel talenkennis als interculturele vaardigheden op. Zij krijgen bijvoorbeeld inzicht in de communicatievormen binnen een andere cultuur, of zakendoen in een andere cultuur, en leren reflecteren op hun eigen cultuur. Het hele onderwijs krijgt een boost door deze zogenoemde ‘international classroom’, want ook docenten geven les in een andere taal en leren omgaan met andere culturen."

Thee drinken voor het zakendoen

Student Jerry van den Hoorn zit in het laatste jaar van Trade and Management Asia (TMA), onderdeel van de AMSIB (Amsterdam School of International Business van de HvA). De afgelopen jaren zat hij met veel studenten van over de hele wereld in de klas, van Japan tot Bulgarije.

"Daardoor spraken we vrijwel alleen Engels in de klas. De belangrijkste ervaring die ik hieruit heb opgedaan, is dat je perspectieven meekrijgt van mensen die in een compleet andere cultuur zijn grootgebracht. Die diepere kennis van andere culturen is onmisbaar als je een business-studie doet. In het Midden-Oosten bijvoorbeeld ga je nooit handel drijven voordat je samen thee hebt gedronken; in Japan zijn er weer heel andere omgangsvormen. Door de ‘international classroom’ leer je om erg open te staan voor andere culturen."

Ook voor Tong Wu, Chinese uitwisselingsstudent aan de AMSIB van de HvA, was de ‘international classroom’ een eyeopener: "We have learned a lot about the importance of multicultural negotiation. For team work, we found out that negotiation is the key. For me, the most impressive thing about an international classroom is that students from different nationalities can bring their own country's stories into class. In digital marketing class for example, all the classmates shared their own experience of how different interests and cultural codes affect the marketing of different countries."

Collega’s in Shanghai

De HvA leidt studenten in de eerste plaats op voor het regionale beroepenveld in en rond Amsterdam. Maar ook daar zijn talenkennis en interculturele vaardigheden inmiddels onmisbaar. Van den Berg: ‘Neem bijvoorbeeld een student Logistiek, die na zijn afstuderen bij de Haven van Amsterdam gaat werken. Door ontwikkelingen als robotisering, automatisering en globalisering zal hij of zij ook zakendoen met mainport-collega’s in Shanghai. Dan mogen interculturele vaardigheden niet ontbreken.’

De top drie herkomstlanden van HvA-internationals (bachelorstudenten) zijn Duitsland, Groot-Brittannië en China. De meeste van de internationale bachelorstudenten zijn respectievelijk te vinden aan de HvA-opleidingen International Business and Management Studies, AMFI en Fysiotherapie (European School of Fysiotherapy). Bij deze opleidingen volgen de buitenlandse studenten lessen tussen hun Nederlandse medestudenten.