Hogeschool van Amsterdam

Apps en sensoren veroveren het LabFest

Presentatie van creatieve en technologische innovaties op de HvA

25 jan 2017 14:01 | Afdeling Communicatie

Het Amsterdam van de toekomst: kinderen fietsen naar school met een sensorkit die de luchtkwaliteit meet, flexwerkers laden hun telefoon op met powerbanks op het NS-station en biermakers checken de regenwatervoorraad op afstand. Deze en andere technologische innovaties presenteerden HvA-studenten onlangs op het LabFest van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN).

Tientallen HBO-ICT-studenten en uitwisselingsstudenten van buitenlandse universiteiten werkten afgelopen semester samen aan creatieve en digitale technologie binnen de labs van de HvA/ACIN, waaronder het MediaLAB, Citizen Data Lab en het Fashion Technology Lab. Alle door hen gemaakte toepassingen moeten de stad duurzamer maken, of het dagelijks leven vergemakkelijken.

Wolkje meet luchtkwaliteit

Studenten Ahmet Tigri, Youssri Krap en Mathijs Haakman trekken veel bekijks met een wolkje, dat blauw licht geeft. Het ziet eruit als speelgoed, en is dan ook bedoeld voor kinderen. Binnenin zit een sensorkit om de luchtkwaliteit te meten, met o.a. een fijnstofmeter, en sensoren voor ozon, luchtvochtigheid en temperatuur. Het idee is dat kinderen dit wolkje meenemen van en naar school. De luchtkwaliteit wordt daarmee thuis, onderweg en in het klaslokaal gemeten.

De studenten zijn tot dit ontwerp gekomen na interviews met kinderen en docenten van basisschool De Pinksterbloem in Amsterdam-Oost. Het belangrijkste doel voor deze opdracht voor de gemeente Amsterdam: kinderen bewustmaken van de luchtkwaliteit. Basisschool De Pinksterbloem gaat deze sensorkit dit jaar dan ook in de lessen inzetten.Slimme regenton

Hemelswater-bier, gemaakt met regenwater, wordt steeds populairder. Nu is er ook de slimme regenton, dankzij dit studententeam van het Citizen Data Lab. ‘Op dit moment checkt iemand handmatig of de tien verschillende watertanks op verschillende locaties in Amsterdam al vol zijn. Dat is enorm tijdrovend’, aldus ICT-student Bas Oojevaar (r). Nu de populariteit van het regenwaterbier stijgt, komen er bovendien veel meer regentanks bij.

De studenten ontwikkelden een - letterlijk- waterdicht systeem voor in de watertanks/-tonnen, dat via een ultrasonische sensor het waterpeil meet. Er zit ook een mobiele simkaart in, die via GPRS tekstberichtjes doorstuurt naar een server. Zo kan de medewerker van Hemelswater droog en op afstand checken hoe het staat met de watervoorraad. Hemelswater heeft aangegeven het systeem daadwerkelijk te gaan inzetten.


Telefoon opladen op NS-station

Een internationaal team van het MediaLAB maakte in opdracht van Eneco een systeem met powerbanks, om in te zetten op bijvoorbeeld NS-stations, compleet met een bijbehorende app. Met een powerbank kun je telefoons en andere apparaten draadloos opladen. Het doel is tweeledig: flexwerkers helpen om verbonden te blijven, omdat ze onderweg hun telefoon kunnen opladen. En tegelijk: gebruikmaken van een overschot aan duurzaam opgewekte energie (de NS rijdt inmiddels volledig op groene stroom). In de powerbanks kan namelijk een overschot aan wind- of zonne-energie worden opgeslagen, om dit later te kunnen gebruiken (net zoals dit kan in de batterij van een auto). De studenten maakten dit mogelijk door de app en de powerbanks te koppelen aan het batterijnetwerk van Eneco .

In de app die de studenten ontwikkelden, kan de gebruiker bekijken waar in de buurt een plek is die de powerbanks aanbiedt; zoals de stationshal of de Coffee Company. De gebruiker kan vervolgens via de app een powerbank reserveren, deze ophalen, later inleveren en betalen. ‘No more nomophobia (angst om geen telefoon te hebben)’, aldus de studenten.

Studenten Adinda Persoon (l) Quinnard Stewart (m) en Johanna Musch (r), van het MediaLAB werkten voor Schiphol aan een oplossing om wachttijd in de bagagehal zinvol te besteden. Zij maakten eerst een maquette in het HvA Makers Lab, en bouwden een app met chatfunctie.

Studenten van het Fashion Technology Lab presenteerden mogelijkheden van virtueel ontwerpen en slimme kleding met electronica

ICT-studenten van het Digital Life Lab ontwikkelden een slimme deurbel voor een doofblinde cliënt van Bartimeús