HvA-project ‘Make IT Work’ krijgt Utrechtse spin-off

26 okt 2016 08:40 | Afdeling Communicatie

Het succesvolle omscholingsproject ‘Make IT Work’ van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) , waarbij afgestudeerde bachelor- of masterstudenten binnen één jaar worden omgeschoold tot volwaardige ICT’ers, krijgt een Utrechts vervolg. De Hogeschool Utrecht (HU) start in februari 2017 met een eigen ICT-opleiding, gebaseerd op het Amsterdamse ‘Make IT Work’ concept.

Hiervoor hebben rector Huib de Jong van de HvA en CvB-voorzitter Jan Bogerd van de HU een samenwerkingsovereenkomst getekend. Voor projectleider Ronald Kleijn van de HvA, die aan de basis stond van dit omscholingsproject,  is deze spin-off het bewijs dat ‘Make IT Work’ voorziet in de grote behoefte aan hoogopgeleide ICT’ers waar de ICT-sector erg om verlegen zit.

Brug

De HvA startte in augustus 2015 met ‘Make IT Work’  dat daarmee een brug wilde slaan tussen enerzijds hoogopgeleide hbo’ers en academici zonder baan en anderzijds een IT-sector waar een groot tekort is aan hoogopgeleide ICT’ers.

De eerste lichting bestond uit veertien afgestudeerde cursisten met zeer uiteenlopende vooropleidingen als celbiologie, geschiedenis of criminologie. Zij hebben zich het afgelopen jaar via een intensief traject laten omscholen tot software engineer. Daarvoor volgden zij de eerste vijf maanden fulltime onderwijs bij de HvA. In het tweede semester gingen zij gedurende een half jaar voor vier dagen per week aan de slag  bij een van de aangesloten werkgevers bij het project. Eind vorige maand studeerden alle 14 deelnemers met succes af en kregen ze allen een arbeidscontract aangeboden bij hun werkgevers tijdens de opleiding.

Inschrijving

Na de eerste veertien cursisten zijn het afgelopen jaar bij de HvA nog eens vier groepen met in totaal 64 hoogopgeleide werklozen begonnen met de omscholingscursus ‘Make IT Work'. Ook zij hebben volgens projectleider Ronald Kleijn na het succesvol afsluiten van hun opleiding goede kansen op een baan in een ICT-sector waarin alleen al in de metropool Amsterdam ruim 10.000 ICT-vacatures openstaan.

De Utrechtse variant van ’Make IT Work’ richt zich, net als bij de HvA, op hoogopgeleide talenten zonder specifieke achtergrond. Verschil is echter dat de studenten bij de HvA worden opgeleid tot software engineer, terwijl de HU zich richt op de richting Business IT. Vandaag gaat bij de HU de speciale website ‘Make IT Work’ online: makeitwork.hu.nl. Via deze site kunnen potentiële studenten zich aanmelden voor een omscholingstraject. Ook bij de HvA is de inschrijving weer geopend voor een nieuwe lichting studenten die een toekomst in de ICT-sector ambiëren.

Geïnteresseerd?

Kijk voor meer informatie op it-omscholing.nl.

Op de foto, van links naar rechts: Ronald Kleijn – projectleider Make IT Work, Hogeschool van Amsterdam, Huib de Jong – rector HvA en vicevoorzitter College van Bestuur UvA-HvA, Jan Bogerd – voorzitter College van Bestuur HU, Anita Bosman – projectleider Make IT Work HU