Hogeschool van Amsterdam

Stoel 'De Laura' op de markt ter herinnering aan HvA-studente

20 okt 2016 15:08 | Afdeling Communicatie

Een veelbelovend designtalent, zo stond HvA-studente Product Design Laura Brussaard bekend. Laura overleed op 17-jarige leeftijd onverwachts aan de gevolgen van trombose in het eerste jaar van haar studie. Haar medestudenten wilden haar droom om designer te worden voortzetten, en gebruikten daarvoor haar ontwerp voor een stoel. Samen met Laura’s ouders en designer Bas Pruyser ontwikkelden zij de LAURA-fauteuil. Morgen wordt de stoel na vier jaar werk officieel onthuld bij Tata Steel door meubelproducent Ahrend.

Studente Laura Brussaard wilde van kleins af aan ontwerpen, en was dan ook helemaal op haar plek bij de opleiding Product Design. In het eerste jaar van haar studie, in 2012, werd zij niet lekker. Een aantal dagen later overleed zij vrij onverwachts aan de gevolgen van trombose, veroorzaakt door de anticonceptiepil.

Ontwerper

Vier medestudenten wilden Laura toch nog ontwerper laten zijn. Product Design-studente Jannine van der Velden zat bij Laura in de klas, en had haar een stoel zien schetsen. Een stoel die omkeerbaar is, met verschil in zithoogte voor kinderen en volwassenen.

Jannine en haar studiegenoten schakelden docenten in met het plan om het ontwerp alsnog te realiseren, en riepen de hulp in van ontwerper Bas Pruyser, die gastlessen gaf aan de opleiding. De studenten betrokken ook Laura’s ouders. Die stelden de schetsen van Laura’s stoel ter beschikking en zijn sindsdien betrokken bij het ontwerp.

Laura Brussaard

Bewustmaken gevaren trombose

Ahrend heeft uiteindelijk het prototype vormgegeven, met input van de studenten, die onder andere 3D-ontwerpen maakten. De meubelproducent brengt de stoel nu op de markt. ‘De LAURA’ is af, en de stoel wordt morgen officieel gepresenteerd bij Tata Steel in IJmuiden. De LAURA is ook bedoeld om meer bewustwording rondom trombose te creëren. De volledige opbrengsten gaan naar Stichting Project Laura, een initiatief van Laura’s ouders om jonge vrouwen die de pil slikken te waarschuwen voor de gevaren van trombose.

Studente Janninge van der Velden is blij met het initiatief: ‘Het is denk ik ook heel interessant voor Laura’s ouders geweest dat zij zich door dit project konden verdiepen in wat hun dochter dagelijks bezighield. Dat moet heel bijzonder zijn.’

Lees meer over het verhaal van Laura Brussaard: http://np.netpublicator.com/netpublication/n51449173

Lees meer over Stichting Project Laura: http://stichtingprojectlaura.nl/

De stoel was in eerste instantie bedoeld voor zieke kinderen, omdat Laura erg begaan was met zwakkeren in de samenleving.