Flitsende jaaropening toont Amsterdam als levend lab

2 sep 2016 13:27 | Afdeling Communicatie

De jaaropening, met als thema Amsterdam als levend lab, was dit jaar een kort en krachtig evenement. Ex-journaalpresentator Rik van de Westelaken praatte kundig de verschillende onderdelen aan elkaar. Hij had korte gesprekjes met gasten als wethouder Kajsa Ollongren, onderzoekers, een ondernemer, drie schattige scholieren en met twee leden van het CvB; voorzitter Geert ten Dam en rector Huib de Jong.

Het publiek kreeg in hoog tempo ter afwisseling van de gesprekjes enkele filmpjes voorgeschoteld, waarin de olijke wetenschapsjournalist Diederik Jekel verschillende HvA-onderzoeksprojecten tot leven bracht. Zo kwamen afvalverwerking in de plantagebuurt aan de orde, Wiskunde Anders (leerlingen beelden vraagstukken uit in animaties), Kijk, een gezonde wijk (bewoners melden overlast en rotzooi via app) en de oprichting van het buurtziekenhuis (zorg voor kwetsbare ouderen die in een gewoon ziekenhuis niet op hun plek zijn). Coördinator Dennis van Vlaanderen keek terug op de prestaties van de HvA sporters op de Olympische Spelen en vooruit naar de Paralympische Spelen (7-18 september), waar enkele (oud)-studenten van de HvA actief zijn.

Busje

Over Zuidoost, waar de HvA een project heeft gedaan om de toeristische functie te versterken, sprak Rik van de Westelaken met wethouder Ollongren en de eigenaar van de foodmarkt Zuid Oost, Sarriel Taus. In de foodmarkt zijn 26 startende ondernemers verenigd met heel veel culturele verschillen. Samenwerking is daardoor een ‘uitdaging’, zegt Taus. Ollongren memoreerde dat ze ooit in de buurt gewerkt had en uit veiligheidsoverwegingen ’s nachts met een busje naar huis werd gebracht. Die tijden zijn voorbij. In Zuidoost is veel te doen, er is een hotel, je kunt er uitgaan. Ollongren: ‘De veelheid aan mensen en culturen is de kracht van het gebied.’

Kansen

Een kort gesprek met rector Huib de Jong verving de traditionele openingsspeech, die online te raadplegen is. De Jong pleitte onder meer voor meer samenwerking tussen bedrijfsleven en hbo om te zorgen dat zo veel mogelijk studenten de juiste kansen krijgen. De HvA creëert opleidingen en trajecten voor uiteenlopende niveaus. Onder andere honourstrajecten, tweejarige Associate Degrees en aansluittrajecten voor mbo’s. Daarnaast voorziet De Jong blijvende aandacht voor issues als studiesucces en het eindniveau van de opleidingen.

Swingend

Na ruim zeventig minuten, twee korte swingende optredens van een gospelkoor uit Amsterdam Zuidoost later, was het programma voorbij. Dat Amsterdam een levend lab is voor de HvA werd zonder meer duidelijk, maar CvB-voorzitter Geert ten Dam gaf wel aan dat een van de verbeterpunten is om het onderzoek nog beter te verweven met het onderwijs.

Bekijk de foto's.

Rector Huib de Jong in gesprek met Rik van de Westelaken. Foto: Daniël Rommens/Folia