Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten werken aan ‘digitale geleidelijn’ voor blinden

21 sep 2016 08:51 | Afdeling Communicatie

Drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam werken in samenwerking met Koninklijke Visio aan een app die blinden en slechtzienden door de stad begeleidt met behulp van ‘beacons’. Deze zendertjes, die bijvoorbeeld in lantaarnpalen hangen, versturen omgevingsinformatie naar mobiele telefoons. De app voor blinden en slechtzienden zet dit onder andere om in audioberichten, zoals informatie over een druk kruispunt of station.

Grote steden zijn vol onverwachte obstakels voor blinden en slechtzienden. De drukte en het lawaai maken het voor hen nog extra moeilijk zich hier te oriënteren. Onderzoeker Joey van der Bie van het lectoraat Digital Life (HvA/Amsterdam Creative Industries Network ) kijkt samen met expertisecentrum Koninklijke Visio hoe beacons kunnen worden ingezet om blinden en slechtzienden veiliger te helpen navigeren door de stad. Onder zijn begeleiding ontwikkelden CMD-studente Britte Visser en ICT-studenten Jordy Matsari en Mijnisha Singh de eerste versie van een app die via deze technologie werkt: ‘EyeBeacon’.

Via zendertjes gewaarschuwd

Hoe werkt EyeBeacon? De beacons hangen op drukke plekken, zoals op stations en in verkeerslichten, en zenden via een draadloze (Bluetooth) verbinding een signaal uit over de omgeving.

Zodra een mobiele telefoon in de buurt van deze zender komt, vangt die dit signaal op. De Eyebeacon-app zet dit via Screenreader-software om in audioberichten. Zo hoort de blinde en slechtziende via een voice-over waar hij of zij zich bevindt en op moet letten. Bijvoorbeeld: ‘U nadert links een dwarsliggende trap; wees hier voorzichtig. Er ligt een geleidelijn die u om de trap heenleidt.’

De app laat daarnaast plaatjes en teksten zien voor de slechtziende gebruikers. Deze app toont herkenningspunten in de buurt, zoals een ING-bank tegenover het station.

Bij bepaalde vormen van slechtziendheid is het perifere zicht aangetast, maar kan iemand wel van dichtbij lezen

Beter dan GPS

ICT-studente Mijnisha Singh legt uit waarom beacons het verschil maken: ‘Momenteel kun je je positie bepalen met behulp van GPS, maar dat is nog weinig accuraat. Het komt vaak voor dat de GPS achterloopt op waar je je op dat moment bevindt. De beacons verstrekken veel gedetailleerdere informatie over de omgeving; bijvoorbeeld of het een druk kruispunt is, een uitrit, of andere punten waar de gebruiker op moet letten.’

Internationale belangstelling

De studenten en onderzoeker Joey van der Bie oogstten vorige week veel belangstelling met de demoversie van de app op de internationale conferentie Ubicomp in Duitsland. Van der Bie heeft een onderzoeksaanvraag ingediend om de app verder door te ontwikkelen in samenwerking met Koninklijke Visio met subsidie van ZonMW.

Jordy Matsari (r, ICT) laat bezoekers Ubicomp app ervaren

Bezoekers dragen een bril die bepaalde vorm van slechtziendheid nabootst. Rechts Mijnisha Singh (ICT)

Getest rond station Bijlmer Arena

Voor het testen van deze app, een proof-of-concept, zijn beacons opgehangen op een aantal drukke plekken in Amsterdam, zoals rondom station Bijlmer Arena. De studenten hebben vervolgens een groep blinde en slechtziende proefpersonen een route laten afleggen vanaf het station naar een nabijgelegen vestiging van Koninkijke Visio, zowel met als zonder de app. De studenten beoordeelden vervolgens het ervaren gevoel van veiligheid van de proefpersonen op een schaal van vijf gradaties (Likert-schaal- van zeer onveilig tot zeer veilig) Uit de proef kwam naar voren dat de proefpersonen zich veiliger voelden wanneer zij de app gebruikten, met name bij een punt met stoplichten en bij het oversteken van het treinstation. Dit vanwege de uitgebreidere informatie die ze ontvingen.

ICT-studenten Mijnisha Singh en Jordy Matsari ontwikkelden het gedeelte van de app dat met de beacons communiceert. CMD-studente Britte Visser was verantwoordelijk voor het design. Zij ontwikkelde een lay-out met een sterk contrast en witte tekst op een zwarte achtergrond. De studenten deden voorafgaand literatuuronderzoek naar blindheid en verschillende vormen van slechtziendheid. De studenten bezochten het afgelopen jaar regelmatig een revalidatiecentrum van Koninklijke Visio om hun ideeën te toetsen en maakten gebruik van de kennis van expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Neem voor meer informatie contact op met onderzoeker Joey van der Bie: j.h.f.van.der.bie@hva.nl/ +31(0)621157053