Minister Bussemaker bespreekt studiekeuzecheck bij HvA

13 jun 2016 15:26 | Afdeling Communicatie

Afgelopen donderdag bracht minister Jet Bussemaker van OC&W een werkbezoek aan de opleiding MIC (Media, Informatie & Communicatie) op het moment dat daar de derde studiekeuzecheck van dit jaar plaatsvond. Samen met leden van diverse landelijke studentenorganisaties sprak zij medewerkers van de hogeschool en de opleiding over de manier waarop bij de HvA de studiekeuzecheck wordt ingevuld. Volgens het ministerie gebeurt dit bij de opleiding MIC zeer zorgvuldig en persoonlijk en was ‘een goed voorbeeld van de manier waarop aankomend studenten en de opleiding tweezijdig kunnen checken of er sprake is van een goede studiekeuze’.

Gedurende de dag voeren 300 aankomend studenten een studiekeuzecheck bij de opleiding uit, bestaande uit een theorietoets en een praktijkopdracht. Thuis hadden zij zich al kunnen voorbereiden. De beoordeling voor deze beide onderdelen, resulteert in een advies vanuit de opleiding. Bij een negatief studiekeuzeadvies volgt een gesprek met een docent van de opleiding om te overleggen wat de reden is van de mindere score. Het advies dat volgt uit de studiekeuzecheck is niet bindend. De studiekeuzecheck blijkt voor de studenten een waardevolle bevestiging te zijn van de passendheid van hun keuze.

Na afloop van de check spraken de minister en de leden van de studentenorganisaties kort na met een paar aankomend studenten over hun studiekeuzetraject en om van hen te horen hoe zij deze check voor de start van de studie ervaren. Zij gaven aan dat de studiecheck hen als aankomend studenten een goed beeld geeft van wat hen tijdens hun studie te wachten staat. ‘Meer dan bij een open dag of bij het bijwonen van een proefcollege. Ik heb het idee dat de opdrachten zoals we die vandaag gedaan hebben, ook echt zijn zoals ze tijdens de opleiding gaan.'