ICT-studenten maken originele apps voor bedrijven

14 apr 2016 15:27 | Afdeling Communicatie

Een digitaal spaarvarken voor kinderen, een app waarmee kinderen hun sportwedstrijden kunnen terugkijken, of een die toekomstvisies verzamelt: het is een greep uit de applicaties die ICT-studenten het afgelopen semester voor bedrijven ontwikkelden. Zo’n 180 ICT-studenten van het themasemester Mobile Development presenteerden dinsdag 12 april hun eindproducten aan belangstellenden.

Op de vierde etage van het Theo Thijssenhuis is het warm en druk: studentgroepjes presenteren in het gedrang hun apps, daaromheen drommen docenten en opdrachtgevers met clipboards voor de beoordeling. Ook een aantal ICT-professoren van buitenlandse universiteiten zijn speciaal voor de gelegenheid overgekomen.

Interactief spaarvarken

ICT-studenten Ka Kien Huynh en Patrick Valk laten enthousiast zien wat hun groepje heeft ontwikkeld: een interactief spaarvarken in opdracht van Deloitte Digital. Op tafel staat het varkentje, dat een sensor op de rug heeft en een minicomputertje erin. Zo communiceert het varken met de bijbehorende app die de studenten maakten. Ka Kien legt de opdracht uit: ‘Kinderen weten niet meer hoe ze moeten sparen, door de digitalisering van geld. Sparen is niet meer voelbaar voor ze.’

V.l.n.r.: Patrick Valk, Siem van der Kluft, Tan Bui, Ka Kien Huynh, Jamey Diepbrink

Dit interactieve spaarvarken biedt een oplossing: met de app maakt het kind geld over naar het spaarvarken. Houdt die zijn telefoon tegen de sensor, dan ziet het kind hoeveel hij heeft gespaard via een x-ray van het varkentje, met de hoeveelheid geld die er virtueel in zit. Opdrachtgever Annelies van Ees van Deloitte ziet het wel zitten: ‘Zo maak je sparen concreet en tastbaar, terwijl het toch om digitaal geld gaat. Bedrijven zijn geïnteresseerd om dit echt te maken.’

Digitale tijdscapsule

Verderop staat een groepje dat toekomstvisioenen verzamelt via de ‘App to the Future’. Het groepje van Casper van Vliet en Robin Hentzen ontwikkelde de app voor HvA-onderzoeker Gabriele Ferri samen met het bedrijf Labs.info.nl. Student Robin: ‘Sommige mensen zagen dertig jaar geleden voor zich dat iedereen nu met schermen zou zitten. Inmiddels is dit scenario uitgekomen; dus de onderzoeker verzamelt toekomstbeelden van nu voor hun voorspellende waarde.’

In de app opent een soort Whatsapp-conversatie, waarin je chat met iemand uit de ‘future’, een paar eeuwen later. Die vraagt je onder andere waar je bent, waarna je een foto uploadt. Hierna krijg je een ‘incoming call’ vanuit de ‘future’: een dame vraagt je te vertellen hoe deze plek er over 300 jaar uit zal zien. Deze digitale ‘tijdscapsule’ kan ook in andere steden worden gebruikt.

Jasmin Pogatschneg, Casper van Vliet, Robin Herben, Brent Schreurs, Sergei Liski

Eigen sportwedstrijden viral laten gaan

Kinderen zijn gefascineerd door schermen. Maar hoe krijg je ze enthousiaster aan het sporten? Studenten Qutayba Ali, Sergio Bijlhout en Bas Ojevaar maakten een app die hieraan bijdraagt in opdracht van Decipher Industries. Qutayba legt uit: ‘In de sporthal hangen cameraatjes die de wedstrijd opnemen waaraan het kind meedoet. Een server stuurt de filmpjes naar de app, waarin het kind clipjes van zichzelf te zien krijgt. Die clipjes kan het kind editen en delen via social media. Dat maakt ze enthousiaster over hun sportprestaties.’ De ICT-studenten werkten voor deze app samen met de ALO van de HvA.

V.l.n.r.: Bas Ojevaar, Qutayba Ali en Sergio Bijlhout

Kleutervolgsysteem

Voor opdrachtgever Microsoft ontwikkelde het groepje van Ryan Zammit en Nick Shayan een ‘kleutervolgsysteem’: een applicatie waarin je de voortgang van kleuters op school gemakkelijk invult en in één oogopslag ziet. De huidige systemen laten namelijk nog al te wensen over: die zijn voor elke school anders, en omslachtig voor docenten. De app die de studenten ontwierpen werd door schoolleidingen, leraren, ouders én Microsoft wel heel inzichtelijk bevonden. Ryan: ‘Het is de bedoeling dat iedereen nu ditzelfde systeem gaat gebruiken, zodat er één standaard komt.’ De app is niet alleen te gebruiken op de computer, maar ook op de tablet of telefoon.

Andrew John, Lars Kuijlenburg, Nick Shayan, Lincy Ellermeijer, Ryan Zammit

Buitenlandse gasten

Vlakbij de studenten staan een paar buitenlands professoren te smoezen. Ian Drumm, senior lecturer Computer Science van de University of Salford: ‘Het Microsoft-groepje heeft hun ‘act together’. Ik ben er erg van onder de indruk hoe ze met de industry hebben samengewerkt.’ Zlatho Stapic van de University of Zaghreb is gecharmeerd door de App tot the Future. Beiden zijn het erover eens dat het algehele niveau erg hoog is: ‘Het is indrukwekkend- voor veel studenten is dit een eerste opdracht voor de industrie. Het weerspiegelt nu al het echte bedrijfsleven.'