Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten verkennen carrière als strandjutter

7 sep 2015 13:12 | Afdeling Communicatie

Schittert het beroep van strandjutter binnenkort in de top-5 van kansrijke beroepen? Als het aan de Grondstofjutters ligt wel. Zij zoeken naar een structurele oplossing voor de enorme hoeveelheid afval die aanspoelt bij het strand. Vier HvA-studenten Engineering doen het komende halfjaar onderzoek voor de Grondstofjutters. Ze analyseren het afval en gebruiken dit waar mogelijk als grondstof voor nieuwe producten. Er is één belangrijke voorwaarde: de producten moeten weer terugkomen op het strand.

Het Nederlandse strand is een verzamelplaats van vuilnis: een inventarisatie op 100 meter strand levert gemiddeld 400 afvalitems op. Voor de gehele Nederlandse kust (340 km kustlijn) komt dat neer op ruim 1,3 miljoen stuks afval.

‘Grondstofjutter’ Melanie Petit dit de la Roche wil hier verandering in brengen. Melanie studeerde zelf aan de HvA en zocht de samenwerking met haar 'oude' hogeschool. Tijdens de Meet & Match van het Innovatielab kwam ze in contact met HvA-studenten. Melanie: ‘De studenten gaan een half jaar lang twee dagen per week voor ons aan de slag met het strandafval. De bedoeling is dat ze in januari prototypen kunnen opleveren die we ook echt in de markt willen zetten. Denk bijvoorbeeld aan een strandstoel, zonnebril, surfboard of een andere nuttige vinding voor een van de strandpaviljoens.’

Samen met strandwandelaars

De Grondstofjutters werken samen met Katwijkse ondernemers, gemeente Katwijk en strandwandelaars. Als strandbezoeker kun je bij de verschillende deelnemende strandpaviljoens en campings een speciaal ontwikkelde strandjuttas ophalen. Daar doe je onderweg het afval in dat je tegenkomt. Lever de tas vervolgens in bij een van de paviljoens en je krijgt een gratis kopje koffie/thee, een taartje of een ijsje. Voor kinderen is er een speciale kinderjuttas die ouders nog eens de gelegenheid biedt het belang van afvalverzameling uit te leggen. Plastic is zoals bekend moeilijk uit de zee te verwijderen en zeer schadelijk voor zee en kustecologie. Bovendien kunnen dieren erin verstrikt raken.

Het Circulaire Strand

De Grondstofjutters is het eerste initiatief van Het Circulaire Strand dat zich richt op het opzetten en/of organiseren van projecten die ‘de circulaire economie’ als uitgangspunt hebben.