Hogeschool van Amsterdam

HvA-student studeert af op kartonnen Wikkelhuis

3 aug 2015 11:46 | Afdeling Communicatie

Een duurzaam designhuis van golfkarton: dat is het Wikkelhuis. Fiction Factory maakt deze verplaatsbare huizen. HvA-student Bouwkunde Rick Buchter ontwierp de onmisbare binnenkant: douche, toilet en keuken, allemaal in één enkel segment van het huis.

Uitvinder René Snel bedacht het Wikkelhuis van golfkarton en maakte de machine die dit huis produceert. Het werkt als volgt: aan de achterkant van een vrachtwagen wordt een rol golfkarton geplaatst. Op de trailer van de vrachtwagen staat de enorme mal van dit huis. Die mal draait rond, en daar worden zo’n 24 lagen karton omheen gewikkeld. Deze lagen worden met elkaar verlijmd, waardoor een sandwich-achtige structuur ontstaat: zo krijg je een stevig en isolerend designhuis.

 

Regenjasje

Deze droommachine van uitvinder René Snel stond aanvankelijk te verstoffen, tot Fiction Factory in Amsterdam Noord besloot het Wikkelhuis echt te maken. Zij gaven het huis bovendien een ‘regenjasje’; een 'ademende' laag zoals de nieuwste regenkleding, waardoor het huis bestand is tegen regen en wind. Inmiddels staat zo’n Wikkelhuis al op camping Lievelinge, waar vakantiegangers het kunnen huren; een andere versie staat op Schiphol.

Legoblokken

Het Wikkelhuis ziet er weliswaar strak en design uit, maar om het als kantoor of huis te gebruiken mist nog een belangrijk onderdeel: een blok met toilet, douche en keuken. HvA-student Bouwkunde Rick Buchter studeerde af op dit onderwerp en tekende een volledig ontwerp uit in 3D. Met een druk op de knop kan dit door een computergestuurde zaag gemaakt worden. Deze component met douche, toilet en keuken wordt niet gemaakt uit karton vanwege lekkagerisico, maar van gerecycled hout en multiplex.

Rick legt uit: ‘Het Wikkelhuis bestaat als het ware uit Lego-bouwstenen; het zijn losse componenten segmenten (elk zo’n 1,26 meter breed) die aan elkaar worden gekoppeld. De technische installaties, zoals afvoer en leidingen, moesten dus in één segment passen; dat was best lastig.”

Het technisch element dat Rick ontwierp

Fiction Factory is blij met het resultaat en heeft al een eerste versie met Ricks interieur op hun terrein staan. Rick: ‘Het is een duurzaam huis, dat je zou kunnen meenemen als je wilt verkassen, en uiteindelijk door de natuur kunt laten afbreken. En het ziet er ook nog eens stijlvol uit.'

 

Bouwkundestudent Rick Buchter