Hogeschool van Amsterdam

Innovatielab-studenten presenteren futuristische keukenproducten

6 jul 2015 12:43 | Afdeling Communicatie

Op donderdag 25 juni vond de Innovatielabmarkt plaats in de kantine de Leeuwenburg. Deze keer waren er o.a. ontwerpen te zien van studenten Product Design, Engineering, Design and Innovation en Elektrotechniek voor verschillende opdrachtgevers, grote en kleine bedrijven.

Studenten ontwierpen o.a. keukenproducten in opdracht van Philips. Geschikt voor de Hollandse keuken en helemaal passend bij de voedseltrend ‘zelf producten maken’.

Van stremsel tot wrongel

De kaasmaker van derdejaars Michelle lijkt op een kleine frituurpan. De buitenkom met verwarmingselement vul je met water en de binnenkom met melk. Het gehele kaasmaakproces proces van stremmen – het mixen van opgewarmde melk met dierlijke enzymen (het ‘stremsel’)- tot het rijpen van de wrongel (de gestremde melk) wordt met dit apparaat een eenvoudig klusje. Elke fase is op de display weergegeven. De wrongel mix je met kruiden naar keuze en plaats je in de bijbehorende kaasvormpjes. Met de kaaspers druk je de laatste overgebleven vloeistof (wei) uit de kaasjes. De kaas is na 2-4 uur klaar om te eten.

Sous-vide cooker

Kook je Sous-vide? Dan kook je vacuüm verpakte producten in een waterbad op een constante lage temperatuur. Met deze techniek behoud je de fijne smaken optimaal en je kunt efficiënt koken (verschillende producten tegelijkertijd bereiden). Derdejaars Marco: ‘Met deze sous-vide cooker heb je een compleet product in handen. En je heb geen duur vacumeerapparaat nodig. Je hangt de zakjes met producten gewoon in het apparaat. Hoe het werkt? Een temperatuursensor meet continue de temperatuur. Een kleine controller stuurt de temperatuur bij.

Chocolatemakers

Eerder berichten we over de chocoladerepenmachine. In de fabriek gebeurt nog veel met de hand en dat kan efficiënter. Zo ook het schoonmaakproces van de bonen. De bonen komen van derdewereldboeren die per kilo betaald krijgen. Ze kijken dus niet naar een steentje of takje extra. Studenten Marciano Steenhorst, Tom Dokter en Jorn van den Berg bedachten de oplossing. Hun machine scheidt de bonen van takjes, twijgjes, steentjes, metalen en zand. Omdat de materialen allemaal andere eigenschappen hebben, gaat het in delen. Eerst worden de stenen van de bonen gescheiden door een luchtbuis, vervolgens zuigt een afzuiger het lichtere afval (takjes en twijgjes) weg. Het eerste zeefdek filtert te grote bonen weg en het tweede zeefdek filtert de smalle bonen er als laatste uit (deze zogenoemde ‘flatbeans’ zijn bonen zonder cacao).

Drone die luchtvervuiling meet

Op warme dagen met veel smog zoemt binnenkort waarschijnlijk een drone voorbij die luchtvervuiling meet. Studenten Ruben Verhoef, Erik van Raalte en Sebastiaan Boucher ontwikkelden deze drone voor Down-to-Earth-sensoring. Onder deze drone hangt een groene kegel met daarin een optische sensor, die meet hoeveel het licht afbuigt. Die geeft 100x per seconde een indicatie van het aantal deeljes in de lucht. Opdrachtgever Wessel Copier: ‘Op dit moment verhindert de wetgeving het nog, maar in de toekomst kunnen we deze drone goed inzetten op kleine oppervlaktes, bijvoorbeeld rond fabrieken en pluimveehouderijen. Dit is een belangrijke eerste stap.’