Hogeschool van Amsterdam

Informatica-studenten vertrekken met "Hackatrain" naar Berlijn

8 jul 2015 11:40 | Afdeling Communicatie

Dinsdag 14 juli vertrekt de eerste Nederlandse Hackatrain vanuit Amsterdam naar Berlijn. Deze trein zit vol met ICT-talent: 45 jonge ondernemers en studenten, die de uitdaging aangaan om aan boord met een innovatieve oplossing te komen voor een opdracht van NS. Twee Informatica-studenten van de Hogeschool van Amsterdam en 3 medewerkers van het MediaLAB HvA nemen deel aan de Hackatrain. De trein vertrekt vanaf de Knowledge Mile in Amsterdam, eindstation is het driedaagse technologiefestival Tech Open Air in Berlijn.

Ontwerp een toepassing voor de reiziger, die treinreizen aantrekkelijker maakt: dat is de opdracht waaraan de ICT-talenten op de Hackatrain gaan werken. De reiziger moet deze opdracht onbelemmerd via zijn eigen mobiele apparaat kunnen gebruiken. De tech-talenten krijgen toegang tot de data van de NS, zoals actuele treininformatie, drukte, GPS, en reisinformatie. Tijdens de reis kunnen zij 5 consultants van Ordina raadplegen, specialisten op het gebied van technologische spoorontwikkelingen, innovatie en GEO-ict.

Amsterdam studententeam

Via het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN), de samenwerking tussen de HvA, Inholland en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), reist zowel een studententeam als een medewerkersteam mee. ACIN schreef een wedstrijd uit, en selecteerde 3 studenten als deelnemers: HvA-studenten Manish Kakkar en Mats de Swart, en Avans-student Nick van Breda. Zij vormen met zijn drieën een team en wisselen alvast druk ideeën uit.

Student Technische Informatica Manish Kakkar (HvA) kijkt erg uit naar het vertrek van de Hackatrain: ‘Geweldig dat we kunnen samenwerken aan een technologische uitdaging, en ook nog Tech Open Air kunnen bezoeken, daar kan ik netwerken en workshops volgen. We zijn nu alvast onderzoek aan het doen en ons aan het voorbereiden.’ Manish heeft al eerder aan hackatons meegedaan en is gespecialiseerd in Android-applicaties. 'Voor deze hackathon ga ik ook werken aan een Android-applicatie, en we gaan kijken of we daarnaast gebruik kunnen maken van brainwave-technologie.'

‘Studenten doen niet onder voor professionals’

HvA-medewerker Maarten Terpstra, communitymanager van de Knowledge Mile, ziet de Hackatrain als een grote kans: ‘Ik hoop dat NS ondekt dat studenten niet onderdoen voor professionals. En tegelijk hoop ik ook dat de studenten zelf inzien dat zij gewoon mee kunnen doen met de professionals. Als ik de ideeën zie die nu al in het Whatsapp-groepje rondgaan, dan heb ik daar zeker vertrouwen in. Voor de studenten is dit een unieke kans om de expertise van Ordina te gebruiken en met echte NS-data te werken, in een omgeving die dwingt tot samenwerking.’ Naast het studententeam reist ook een hackend medewerkersteam van MediaLAB HvA mee, met daarin onderzoekers Tamara Pinos Cisneros, Loes Bogers en Felipe Escobar Vega.

Over de Hackatrain

Deelnemers hebben slechts 6,5 uur de tijd voor hun opdracht. Een kwartier voordat de Hackatrain in Berlijn aankomt, moeten de deelnemers hun oplossing inleveren. De bekendmaking van de top 3 beste ideeën is op 16 juli. Deze top 3 teams pitchen in september bij de NS voor een driekoppige jury. Het winnende team krijgt een round-trip Europese treinkaart. De Hackatrain is een initiatief van Amal Whyte, in samenwerking met partners NS, Ordina en Amsterdam Creative Industries Network en Tech Open Air.

Datum:14 juli
Locatie vertrek: Amsterdam Centraal, perron 10b (let op eventuele spoorwijzigingen)
Aanwezig: 8.30 uur
Vertrek trein: 9.01 uur
Doorkomststations (NL): Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo, Hengelo

Over ACIN

Het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN) is de samenwerking met de Hackatrain aangegaan om talentvolle studenten en onderzoekers een kans te geven zich te laten zien, en samen te brengen met bedrijven die vragen om zulk talent. Het Amsterdam Creative Industries Network brengt talent samen op het kruisvlak van creatieve industrie en ICT. Marloes Voskuilen, eventcoördinator van ACIN: 'Onze studenten en onderzoekers kunnen een partij als NS helpen om problemen binnen digitalisering op te lossen. Ik verwacht veel van onze teams. Daarbij gaan we met de hele groep naar het 3-daagse Tech Open Air festival in Berlijn, waar we kunnen kennis maken met ander talent, start-ups en een kijkje kunnen nemen binnen de muren van toonaangevende bedrijven binnen onze sector. Een wens van ACIN is om in de toekomst een verbinding te leggen tussen de twee creatieve ‘Mekka’s’; Amsterdam en Berlijn. Voor Maarten en mij wordt dit een eerste oriëntatie om daarmee aan de slag te gaan!'