Bronzen SustainaBul voor HvA en UvA

1 jun 2015 14:10 | Afdeling Communicatie

Hoe scoren Nederlandse hogescholen en universiteiten op duurzaamheid? Afgelopen vrijdag werd dit opnieuw bekendgemaakt bij de uitreiking van de SustainaBul. De HvA en de UvA nemen dit jaar respectievelijk de 14e en 13e plek in op deze ranglijst, en kregen daarmee een ‘bronzen’ bul.

De SustainaBul is een jaarlijkse ranking van onderwijsinstellingen op het thema duurzaamheid, geïnitieerd door studentenorganisatie Studenten voor Morgen. Ten opzichte van 2014 is de UvA 2 plekken gestegen en de HvA is 4 plekken gezakt. De nummer 1 dit jaar, de Universiteit van Wageningen, staat voor het 3 e jaar op plek 1. In totaal deden er 21 hogescholen en universiteiten mee aan de ranking, de HvA komt op de 5e plaats van deelnemende hogescholen.

Theodoor Koelewijn, projectleider Innovatie & Duurzaamheid bij de UvA/HvA: ‘Deze score laat zien dat de HvA nog veel kan verbeteren, met name op het gebied van de ondersteuning van personeel en docenten op het gebied van duurzaamheid. Met dit rapport zijn drie duidelijke uitdagingen geïdentificeerd waaraan we kunnen werken: het opstellen van een integraal duurzaamheidsbeleid, het stimuleren van onderwijs rondom duurzaamheidsvraagstukken en de participatie van medewerkers en studenten op het thema duurzaamheid.'

Tegelijkertijd scoort de HvA goed op het aanbod van cursussen en minoren:  'Zo is onder andere de minor Sustainable Leadership & Entrepreneurship erg populair bij studenten. Een ander sterk punt is dat de HvA het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland bouwt, en dat en hier veel onderzoek plaatsvindt rondom duurzame onderwerpen.’

Over de SustainaBul

Binnen de SustainaBul award zijn 4 categorieën waarbinnen de universiteiten en hogescholen worden beoordeeld: Onderwijs, Onderzoek, Bedrijfsvoering en Integrale benadering. De HvA scoort bovengemiddeld hoog in de categorie Onderzoek, de UvA scoort bovengemiddeld in de categorie Onderwijs (29 uit 35 punten). Voor beide instellingen geldt dat in de bedrijfsvoering en integrale benadering nog veel kansen liggen. Volgens de jury ligt er voor de HvA ook de uitdaging om aan duurzaamheid in de categorie Onderwijs te werken, voor de UvA juist in de categorie Onderzoek.