Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten in de running voor de Light Challenge

28 mei 2015 14:02 | Afdeling Communicatie

Twee HvA-teams doen mee aan de Light Challenge, een wedstrijd waarin studenten uit het hele land lichtconcepten voor gemeenten ontwerpen. HvA-student Engineering, Design & Innovation Nick Cornelissen is genomineerd voor de Tauw Young Potential Award, die eens per twee jaar wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende deelnemer van deze wedstrijd.

Nederland is een verlicht land: bijna elke vierkante meter van de stad wordt ’s hier avonds beschenen door een lantaarnpaal. Steden staan nu voor de uitdaging om de openbare verlichting energiezuiniger, duurzamer en beter te maken.

Daarom is de Light Challenge in het leven geroepen. In deze wedstrijd ontwerpen studententeams voor 9 Nederlandse gemeenten zo duurzame en energieneutraal mogelijke straatverlichting, in samenwerking met stakeholders en bewoners. Op 2 juli roept de jury het winnende studententeam en de bijbehorende gemeente uit.

Nieuw licht rondom Rokin

Twee teams van HvA-studenten werken in de Light Challenge in opdracht van gemeente Amsterdam aan de openbare verlichting in de stegen rondom het Rokin. De gemeente Amsterdam geeft aan dat deze stegen onvoldoende verlicht zijn, waardoor mensen zich er onveilig voelen en ze vermijden.

Huiskamergevoel in donkere steeg

De eerste HvA-groep van 5 ED&I-studenten presenteert het idee ‘At home in Amsterdam’ voor de donkere stegen tussen de Kalverstraat en het Rokin. Nu zijn deze stegen 's nachts onguur en duister, maar de studenten willen op de dichtgetimmerde ramen huiselijke lichtvoorstellingen maken, zoals het silhouet van een kat of een schemerlamp. Met deze lichttaferelen wordt het straks uitnodigend om er doorheen te lopen. De studenten willen ook kunstenaars en bedrijven de mogelijkheid bieden om voorstellingen te maken.

Rechts de huiselijke lichtvoorstellingen

The Wave

De tweede HvA-groep werkt aan de stegen tussen het Rokin en de Nes. Voor de donkerste en smalste stegen, de Kalfsvelsteeg en de Cellebroersteeg, ontwierpen zij een kunstobject met ledverlichting: ‘The Wave’. Hoog in de steeg wordt een lange, golvende strook met gekleurde ledlampen opgehangen. Het kunstobject wordt onzichtbaar bevestigd, zodat het lijkt alsof The Wave zweeft. Student ED&I Nick Cornelissen zit in deze groep. Nick vertelt: ‘Als de Noord-Zuidlijn af is wordt dit gebied een belangrijk knooppunt. The Wave moet een echte eyecatcher worden, en bewoners en winkelend publiek trekken.’


Nicks groep zit regelmatig met de ondernemers uit het gebied en de gemeente. De ondernemers willen bijdragen wanneer zij het een goed concept vinden, en ook de gemeente Amsterdam wil het project realiseren mits dit financieel haalbaar is.

Tauw Young Potential Award

HvA-student Nick Cornelissen is naast 4 studenten van andere hogescholen en universiteiten genomineerd voor de Tauw Young Potential Award. De winnende student krijgt een stage bij ingenieursbureau Tauw B.V. Nick vindt het een eer om genomineerd te zijn: ‘De Light Challenge wordt nu voor de derde keer georganiseerd, en het is echt een professionele wedstrijd. Over 2 jaar wordt de wedstrijd zelfs internationaal, en staat het ook in het buitenland op de agenda. Een stage of werkervaring die voortkomt uit de Light Challenge zou enorm leerzaam zijn en heel veel voor mijn toekomst betekenen.’ Op 2 juli wordt tijdens de finale bekendgemaakt wie de Tauw Young Potential Award wint.

 

 

Bovenste foto: Het HvA-team van Nick Cornelissen. V.l.n.r.: Vincent Verster, Tessa de Vries, Matthijs Janssen, Nick Cornelissen, Brique Sibbing.